Volgens een bekend verhaal zou Marie Antoinette, toen ze vernam dat het Franse volk geen brood had om te eten, hebben gezegd: “S'ils n'ont pas de pain qu'ils mangent de la brioche!” (meestal vertaald als: “Als ze geen brood hebben, laat ze dan cake eten!”), daarmee duidelijk makend dat ze geen flauw benul had van de ...
Cake. Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!
Als de revolutionairen Marie-Antoinette aanklagen voor incest en hoogverraad, heeft ze niets meer te verliezen. Het volk haat haar, haar kinderen zijn met geweld bij haar weggehaald en haar man vond de dood onder de guillotine. Op het schavot heeft ze alleen haar waardigheid nog over.
De voormalige koningin wordt niet alleen beschuldigd van samenzwering tegen de Franse Republiek, maar ook van incest met haar zoontje. Ondanks het ontbreken van hard bewijs voor alle haar ten laste gelegde beschuldigingen, wordt Marie Antoinette ter dood veroordeeld.
Marie Antoinette zou zich dus maar weinig bezighouden met het wel en wee van het Franse volk. Toen ze op een dag te horen kreeg dat haar onderdanen geen brood te eten hadden, zou ze daarop het welbekende 'als ze geen brood hebben, laat ze dan cake eten' hebben gezegd.
In haar laatste ogenblikken zou ze zich hiervoor verontschuldigd hebben met de woorden: Monsieur, je vous demande excuse, je ne l'ai pas fait exprès (Meneer, mijn excuses, ik heb het niet expres gedaan). Nadat haar hoofd gevallen was, doopten veel mensen hun mouwen in haar bloed.
De voormalige koningin werd niet alleen beschuldigd van samenzwering tegen de Franse Republiek, maar bijvoorbeeld ook van incest met haar zoontje. Ondanks het ontbreken van hard bewijs voor alle haar ten laste gelegde beschuldigingen, werd Marie Antoinette ter dood veroordeeld.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Oostenrijk trouwt met Frankrijk
Destijds was Marie-Antoinette 14 jaar, en haar huwelijk met de 16-jarige prins Lodewijk moest de twee machtigste families van Europa samensmeden: de Habsburgers van Oostenrijk en het Franse huis Bourbon. Maar tijdens de huwelijksnacht ging er iets mis tussen het jonge paar.
Nee, Napoleon was niet aanwezig bij de executie van Marie Antoinette. Nee, de slag bij Austerlitz vond niet op het ijs plaats.
Lodewijk XVI werd in januari 1793 naar de guillotine gestuurd, Marie Antoinette negen maanden later. Madame Elisabeth onderging in mei 1794 hetzelfde lot. De aanklacht tegen haar luidde onder meer het helpen van de koning tijdens zijn vlucht.
Le hameau de la Reine is een pseudo-imitatief dorpje achter in de Franse tuin van het Kasteel van Versailles. Dit kleine dorp bevindt zich in de buurt van het Petit Trianon en werd op verzoek van koningin Marie Antoinette gebouwd omstreeks 1785.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Hij werd vervolgens gedeporteerd naar Sint-Helena. Volgens een autopsie stierf hij daar aan maagkanker, maar later onderzoek wees uit dat hij aan een hoge concentratie arseen zou zijn overleden.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Na de revolutionaire dagen van juli 1830 begint Louis-Philippe aan een 18 jaar durende heerschappij. De Revolutie van 1848 luidt de Tweede Republiek in die net als de Eerste uitmondt in een staatsgreep, die van Lodewijk-Napoleon Bonaparte in 1851, waarna het Tweede Keizerrijk (1852-1870) wordt uitgeroepen.
Lodewijk XVI raakte al zijn titels kwijt en moest zich in december 1792 als burger Louis Capet verantwoorden tegenover de Nationale Conventie. Hij werd beschuldigd van samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. Op 16 en 17 januari 1793 stemde de Nationale Conventie voor de oplegging van de doodstraf.
Lodewijk XIV omringde zich met minnaressen
Zijn leven lang had hij talloze minnaressen, en met sommige kreeg hij kinderen. De koning liet zelfs geheime trappen bouwen op Versailles om makkelijk naar binnen te kunnen sluipen bij zijn liefjes.
"Ik trof een stad van baksteen aan en laat jullie een stad van marmer achter." Dat zijn de woorden die de Romeinse keizer Augustus zou hebben uitgesproken kort voordat hij stierf. Dat is vandaag precies 2000 jaar geleden.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Hij werd tot koning benoemd in 1830 nadat Karel X gedwongen werd af te treden. Zelf werd Lodewijk Filips in 1848 gedwongen af te treden en bracht de rest van zijn leven opnieuw door in ballingschap in Engeland. Hij was de laatste koning van Frankrijk, zij het dat keizer Napoleon III de laatste Franse monarch zou zijn.