Bijen hebben vier vleugels.De voor- en achtervleugels van bijen liggen echter vaak over elkaar, zodat lijkt alsof ze maar twee vleugels hebben. In de praktijk is het makkelijker om naar de lengte van de voelsprieten op de kop te kijken: bijen hebben lange sprieten, zweefvliegen meestal korte.
Je herkent de bij aan het roodbruin behaarde achterlijf, het zwart behaarde borststuk en de hoorntjes op het gezicht. Verwar de gehoornde metselbij niet met de tweekleurige slakkenhuisbij. Ze lijken op elkaar, maar de laatste heeft geen hoorntjes en nestelt niet in een bijenhotel.
Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
De honingbij heeft in totaal vier vleugels, welke transparant zijn en er uitzien als een soort vlies. Een bij kan wel 800km vliegen met zijn vleugels, waarvan soms wel 250km op een dag. Ook heeft de bij drie paar poten, die er ook allemaal net iets anders uitzien.
Een wesp herken je aan de dunne taille en zwart-gele kleuren.Een bij is hariger en dikker. De angel van een wesp heeft geen weerhaken en kan dus meerdere malen steken. Een bij laat de angel achter door de weerhaken en sterft daarna.”
Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.
Bijensteek vs wespensteek
Bijen hebben angels met weerhaken. Als een bij steekt, blijft de angel in de huid haken van het slachtoffer. De bij overleeft dit niet. Een wesp daarentegen, heeft een gladde angel.
Als het toch honingbijen zijn kun je ze het beste behandelen met Baygonpoeder. Na een paar uur de opening dichtmaken. Het poeder moet door de binnenkomende insecten naar het nest meegenomen worden voor de dodelijke werking, dus niet te snel sluiten.
Een bijennest verwijderen kan je beter laten doen door een deskundige imker. Deze zal, afhankelijk van de plek van het nest en de bijensoort kiezen voor bestrijding of verhuizing. Wanneer de imker het volk verhuist, zorgt hij dat hij de koningin vangt en meeneemt. De rest van het volk komt dan uit zichzelf mee.
Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken. Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen ...
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
De mannetjes bijen (darren) ontstaan uit onbevruchte eitjes, gelegd door de koningin, maar in cellen die iets groter zijn dan werkster cellen. De vierde dag komt uit dit eitje eveneens een larve en alles verloopt verder als bij de ontwikkeling van een werkster. De tiende dag begint het popstadium.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
Wat is het verschil tussen bijen, hommels, wespen, Europese en Aziatisch hoornaars? Bijen en hommels zijn vegetariërs en leven van nectar en stuifmeel. Het verschil tussen deze twee is vooral het uitzicht. Hommels zijn veel hariger en doorgaans groter dan bijen.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
In principe kan een nest weinig kwaad. Echter kan de ingang van het nest op een plek zitten die ervoor zorgt dat je door de aanvliegroute heenloopt. Om zichzelf of het nest te verdedigen kunnen bijen gaan steken. Wanneer een bij in de buurt vliegt kun je beter niet om je heen gaan slaan.
Voor het bouwen van het nest gebruikt de koningin kleine stukjes hout. Deze kauwt ze fijn, waardoor het hout vermengd wordt met speeksel. Het hout krijgt hierdoor een grijzige uitstraling, waardoor een beginnend wespennest eruit ziet alsof het gemaakt is van papier.
Het nest van bijen lijkt ook op een cocon van papiermaché. Dit maakt dat het verschil met een wespennest aan de buitenkant moeilijk te zien is. Het verschil zit aan de binnenkant: daar heeft een bijennest verschillende raten en een wespennest heeft deze niet.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Als veel azijn bij het gebruik van een gieter of fles direct in de grond loopt, kan dat een acuut risico vormen voor bodemorganismen. Ook planten, en insecten die in de bodem wonen, zoals wilde bijen en graafwespen, lopen dan mogelijk een risico. Niet-toegelaten azijn heeft ook risico's voor de gebruiker.
Maskerbijen, behangersbijen, vrouwtjes van tronkenbijen en wormkruidbijen slapen meestal met hun kop naar de ingang. Ze keren zich dus voor of in de gang om. Andere bijen slapen gewoonlijk met hun rug naar de ingang en keren zich pas in de ochtend om in de gang of daarbuiten.
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik.Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt.Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
Een steek van een bij bevat veel meer gif. Het is dus gevaarlijker om door een bij gestoken te worden dan door een wesp.
Van alle bijen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Dit doen zij met hun angel die aan haar achterlijf bevestigd zit. Deze angel bestaat uit weerhaken, die blijft steken in de huid van het slachtoffer. Als de bij zich na de steek los probeert te trekken, scheurt de angel met de gifblaas los van haar achterlijf.