De blauwe reiger broedt van februari tot en met mei, meestal in slordige kolonies in bomen, maar steeds vaker ook solitair. De voorkeur gaat uit naar plekken waar rovers moeilijk bij komen; eilandjes in een vijver of plas bijvoorbeeld. Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten.
Reigers slapen in het broedseizoen grotendeels in de kolonie, op of bij de nesten. Vaak gaan reigers 's avonds nog op foerageertocht, een gunstige tijd om nog een visje te verschalken. Na hun avondmaal gaan ze, in het donker, slapen in (hoge) bomen.
Een reiger gaat het liefst in ondiep water staan en blijft dan doodstil wachten tot een prooi voorbij zwemt. Als hij vervolgens de prooi detecteert, schiet de kop razendsnel vooruit om de prooi te vangen. Een reiger is een zeer slimme vogel.
Sommige blauwe reigers zijn standvogels; andere verlaten hun broedplaats en trekken naar streken met een milder klimaat (Zuid-Europa en Zuid-Afrika). In Nederland en België trekt de blauwe reiger door van half juli tot diep in de winter en in het voorjaar van begin maart tot in mei.
Voedsel. Blauwe reigers eten alles wat zij in ondiep water (zoet, brak en zelfs zout) kunnen vinden: kleine en grotere vissoorten, rivierkreeft (tegenwoordig zijn dat allemaal exotische soorten), salamanders en kikkers. Ook mollen en muizen als deze te pakken zijn.
De spirituele betekenis van een reiger zien is langzamer aan doen, te kijken naar wat je wilt en op je intuïtie vertrouwen bij het kiezen van het juiste pad. Leg de focus op wat je echt wilt, kom in je eigen kracht door net zo statig rechtop met je borst vooruit te staan als de reiger.
De agressieve reiger vloog vanaf het schuurdak recht op de vrouw af, die met een dode koikarper in haar hand stond. Zij herinnert zich alleen nog maar de klap en een grote stofwolk na de aanval. Volgens een vogelkenner uit het naburige Veessen is honger waarschijnlijk de oorzaak van het agressieve gedrag van de reiger.
Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten. Het vrouwtje maakt het nest, het mannetje voert de bouwmaterialen aan. Het nest wordt vaak meerdere jaren gebruikt (maar soms door een roofvogel gekraakt). Legt meestal 4-6 bleek-blauwgroene eieren, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed.
Tijdens zeer strenge winters schakelen blauwe reigers zelf over op mollen en muizen en soms ook andere vogels.
Het spannen van een schrikdraad is wellicht de beste oplossing om reigers te verjagen. Schrikdraad span je rondom je hele vijver. Zodra de reiger in aanraking komt met de schrikdraad wordt er een ongevaarlijk stroompje gegeven. Dit stroompje verjaagt de reiger en leert hem om niet meer terug te komen.
Met de tengels afblijven. Ondanks de prima smaak die er aan een gevonden reiger kan zitten, is het volgens de Stichting Wildaanrijdingen niet verstandig om een gevonden dood dier zomaar op te eten. Dit komt vooral door het gebrek aan controle en de kans op voedselvergiftiging.
Exoten als zonnebaars is ook leuk. Let er op dat er geen brasem, karper en kolblei in komt want die vertroebelen de vijver. Als je toch felgekleurde vissen wil hebben zul je je vijver moeten aanpassen voor koi karpers, die moeten dan al zo groot zijn dat de reiger ze niet op kan eten.
De meeste kleine zilverreigers leven in het deltagebied. In het Waddengebied zijn ze vooralsnog een stuk zeldzamer. Vroeger was de kleine zilverreiger, net als de grote, veel zeldzamer in ons land. Vanuit Zuid-Europa heeft de soort de afgelopen decennia de Atlantische kust van Frankrijk en ook Engeland gekoloniseerd.
De reden heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Een vogel in rust maakt namelijk minder lichaamswarmte aan, en moet dit dus compenseren.
Lichaam De reigers en verwanten zijn goed aangepast om in ondiep water te kunnen lopen. Door hun lange poten blijft hun verenkleed helemaal droog, maar dankzij de lange hals kunnen ze toch gemakkelijk bij het water komen. De poten hebben vier lange tenen met kleine zwemvliezen ertussen.
Ga er niet vanuit dat grote vissen veilig zijn omdat ze die niet naar binnen krijgen, ze eten vissen tot wel 25 cm. Met hun scherpe lange snavel kunnen ze trouwens ook grotere exemplaren levensgevaarlijk verwonden.
Vaak staan ze muisstil te wachten tot er iets beweegt onder het wateroppervlak en vallen dan bliksemsnel aan. Duikers komen reigers regelmatig tegen. Bij hun bezoek aan de diverse duikstekken die ons land rijk is, is de blauwe reiger immers een van de vele water- en moerasvogels die veel voorkomt.
Bij Nettenshop vind je een ruim aanbod vijvernetten van hoogwaardige kwaliteit. Dit zijn hoog UV gestabiliseerde netten die rotbestendig zijn en tegen vocht en UV straling kunnen. Op deze manier kun je lang genieten van je vijvernet. Je kunt het net bestellen in diverse maaswijdtes en draaddiktes.
De groene reiger lokt hongerige vissen
Het brood lokt hongerige vissen, en zodra een vis in een stukje brood hapt, slaat de reiger toe en pikt de vis uit het water. Als het stukje wegdrijft voordat er een vis in hapt, pakt hij het op en werpt het opnieuw uit.
Het meest opvallende verschil tussen een reiger en een ooievaar is natuurlijk de kleur. De kleuren van de veren van een reiger zijn wit, lichtgrijs -tegen blauw aan- en zwart. De ooievaar heeft zwarte en witte veren. Het voornaamste doel van veren is de thermoregulatie.
een reiger verschalkt heel wat vissen, kikkers en kuikens, maar is geen roofvogel.
Uitgever en vogelliefhebber Peter Müller las het fait divers in de krant en raakte geïntrigeerd. Reiger, hoe zou dat smaken? Op internet vond hij een schat aan informatie, tot historische recepten aan toe. Reiger smaakt het beste als paté, leerde hij.
Hierdoor viel de kikker een aantal keren terug in het water om vervolgens weer doodleuk aan een poot, bij de kop of op een andere wijze door de reiger opgevist te worden. Op enig moment zat de kikker echt klem tussen de beide snavelhelften, maar dan wel achterstevoren. Zo kon deze prooi echt niet naar binnen.