Welke gebruik je? Bij 3 standen: zet mechanische ventilatie op 1 als je niet thuis bent, op 2 als je wel thuis bent (ook 's nachts) en op 3 tijdens koken en douchen. Bij 2 standen: zet het ventilatiesysteem standaard op 1 (als je thuis bent of weg bent, en ook 's nachts) en op 2 bij koken en douchen.
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Een centrale ventilatiebox regelt de afzuiging van de vervuilde lucht in je huis. De ventilator die in de ventilatiebox zit zuigt alle vervuilde lucht af door de aangesloten buizen. Deze buizen leiden naar de afzuigpunten in huis. Deze afzuigpunten zijn voornamelijk te vinden in de badkamer, de keuken en het toilet.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
De mechanische ventilatiesystemen op wisselstroom die in veel huishoudens voorkomen, gebruiken in de basisstand ongeveer 20 Watt. Dit ventilatiesysteem heeft meestal drie standen. Wanneer de stand van het systeem hoger wordt gezet, kan het verbruik oplopen naar 70 tot 100 Watt.
Wij raden u aan om uw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar te laten reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatiebox eenmaal in de 2 jaar te laten onderhouden. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem, vervuilde lucht zo snel mogelijk afvoert.
Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon. Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. Kijk voor meer informatie op Natuurlijke ventilatie of Ventilatie met mechanische afvoer.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Er wordt op een haast geruisloze, mechanische manier (stilste in zijn soort) voortdurend lucht afgevoerd en gezuiverde lucht aangevoerd. Het systeem werkt met warmterecuperatie zodat je verlost bent van tocht of koude instroom van buitenlucht. Die 'gezuivere lucht', mag je trouwens letterlijk nemen.
De Ducobox Silent is één van de stille ventilatieboxen van Duco. Echter staat de Ducobox Silent specifiek bekend als de stilste ventilatiebox van Europa.
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe groot de capaciteit van een ventilator moet zijn om de vuile lucht in jouw badkamer af te zuigen. Volgens het Bouwbesluit moet er in de badkamer minimaal 50 m3 per uur worden afgezogen.
Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem.
De laagste stand van een mechanische ventilatie heeft een geluidsniveau van ongeveer 40 dB, dit is fluisterstil. Het geluidsniveau kan oplopen tot 60dB in de hoogste stand, wat vergelijkbaar is met een airconditioning of gesprek.
Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via (klep)ramen en roosters. Vervuilde lucht kan ook naar buiten gaan via een pijp met een uitmonding op het dak, via een afzuigkap in de keuken of ventilatoren in de badkamer of het toilet.
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.
Ventilatie en mijn gezondheid
Een gemiddeld gezin zorgt op deze manier gemiddeld voor 14 tot 20 liter vocht per etmaal. In de meeste huidhoudens komen vaak ook allerlei ongezonde stoffen vrij uit kleding, beddengoed, tapijt, parket, kranten en sigaretten.
Laat ventilatieroosters altijd open: dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent. Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
Door een ventilatierooster boven je raam te plaatsen wordt jouw huis altijd voorzien van schone lucht. Grote wooncorporaties hebben de meeste huizen al voorzien van ventilatieroosters. Naast ventilatieroosters kun je ook denken aan een mechanische ventilatiesysteem.
De ramen 15 minuten openzetten volstaat normaal gezien om goed te verluchten. Bij voorkeur verlucht je 's morgens voor 10 uur of 's avonds na 21 uur. Op die momenten is de buitenlucht namelijk minder vervuild.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
De schoonmaak en inspectie van een mechanisch ventilatiesysteem kost gemiddeld tussen de € 200 à € 350 (excl. btw). Die kostprijs is vooral afhankelijk van het soort ventilatiesysteem dat je in huis hebt.