(Novum) - Een stof in rode wijn zorgt ervoor dat bloed minder snel klontert. Daardoor verkleint het risico van hart- en vaatziekten. De zogeheten polyfenolen in de wijn remmen via een speciale receptor bloedplaatjes af, zodat het bloed minder snel stolt.
Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.
De rol van alcohol
Door acuut overmatig alcoholgebruik kan het aantal bloedplaatjes sterk verminderen. Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af. De samenklontering vindt verminderd plaats, waardoor het bloeden kan doorgaan.
Zo verkleint het drinken van 1-1,5 glas alcohol bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en dementie. In het verleden gaven artsen dan ook wel eens de tip om 1 glas rode wijn per dag te drinken, voor mensen die bekend waren met hart- en vaatziekten.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Je moet zeker drinken: Pinot Noir
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
En voor de wijnliefhebbers: er zitten wel degelijk gezonde stoffen in rode wijn, al mag het effect daarvan niet overschat worden. "Rode wijn wordt gemaakt van druiven en in de schil zitten polyfenolen, stoffen die ontstekingsremmend werken en celveroudering tegengaan.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Rode wijn verhoogt het goede cholesterol. Aan te raden is twee glazen wijn te drinken. Je kunt het beste kiezen voor Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir. De druiven die voor deze wijnen worden gebruikt, zijn sterk cholesterolverlagend.
Rode wijn bevat antioxidanten
Dat klopt, rode wijn zit vol met antioxidanten. Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Deze stofjes zijn belangrijk voor onze gezondheid. Doordat er in rode wijn veel antioxidanten zitten, kun je stellen dat een matige consumptie van rode wijn goed voor je is.
Andere gevaren bij alcohol en medicijnen
Pijnstillers als Aspirine, Ibuprofen en antistollingsmiddelen zoals Ascal, hebben net als alcohol een bloedverdunnende werking en brengen hierdoor gevaren op inwendige bloedingen met zich mee.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Eén op de 9 mensen is een excessieve drinker. Voor mannen houdt dit in dat zij minimaal 1 keer in de week ten minste 6 glazen alcohol drinken en minimaal 14 glazen per week. Voor vrouwen is dat 7 glazen per week en 4 glazen wijn per dag (of natuurlijk een andere alcoholische drank).
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Positief effect op cholesterol
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate. Maximaal één glas per dag.
Alcohol verlaagt licht het cholesterol in je bloed. Hierdoor wordt het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengegaan. Dat geldt echter alleen in kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang.
Momenteel wordt mannen aangeraden niet meer dan vier glazen per dag (telkens ongeveer 175 milliliter) te drinken en vrouwen slechts twee tot drie, wat overeenkomt met één groot glas wijn.
Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
Matige bierconsumptie kan goed zijn voor hart en bloedvaten. Het is vooral de alcohol in bier die voor dit positieve effect zorgt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van 15–30 g alcohol per dag samenhangt met een 25% lagere sterftekans door hart- en vaatziekten vergeleken met niet-drinkers.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.