Het Arabische woord soenna kan op twee manieren worden gebruikt. Het komt zowel voor als 'manier', maar ook als 'aanbevolen'.
De soenna in de islam is de manier van Mohammed zoals die gekend is via overleveringen over diens leven, de Hadith. Uit al wat Mohammed zei en deed tijdens zijn leven wordt de soenna afgeleid. De soenna is een van de vier bronnen van het islamitische recht.
[islam] De soenna (Arabisch: gewoonte) is een heilig boek binnen de Islam. Het bevat de zogenaamde Hadith-verzamelingen, waarin de herinneringen zijn vastgelegd aan de woorden en daden van de profeet Mohammed. Ze bevatten gezaghebbende voorschriften voor het doen en laten van de gelovigen.
De Hadith (Arabisch: حديث, ḥadīṯ meervoud: أحاديث, aḥādīṯ, wat men vertelt) zijn de in grote verzamelingen vastgelegde, islamitische overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van Mohammed. Via deze overleveringen kent men de soenna, de manier (weg) van de profeet.
De soennieten wonen vooral in Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko, Egypte en Saudi-Arabië. Een andere stroming binnen de islam is het soefisme. Vooral in Turkije vind je soefi's. Het woord komt van het Arabische soef, dat wol betekent.
Soennitische moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed. De Hadith, een verzameling overleveringen van het spreken, handelen en goedkeuringen van Mohammed, heeft naast het heilige boek van de moslims, de Koran, groot gezag voor soennieten.
De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen. echter als de rechtmatige erfgenamen van de islam.
Belangrijkste uitgangspunten van het soefisme
Men streefde naar onder meer spirituele beleving en kennisvergaring (gnosis), eenheidsbeleving, ideeën over een transcendente God en anti-materialisme.
De Koran bevat 114 soera's, beginnend met de korte soera De Opening, maar verder ruwweg gerangschikt van groot naar klein, en dus niet naar chronologische volgorde.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht (fard). Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed – ﷺ vrede zij met hem – gegeven tijdens de Nachtreis.
Hijama Sunnah dagen
“Diegene die Hijama verricht op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.” Buiten deze dagen is het bekend dat de profeet Muhammad (vrede zij met hem) zich door middel van Hijama liet behandelen wanneer dit nodig was.
Het woord wordt vaak vertaald als "islamitische wet", maar ook dat is niet zo accuraat. De sharia is namelijk geen wet, maar een complex rechtssysteem dat religieuze maar ook maatschappelijke verhoudingen regelt. Maar het is ook een rechtssysteem dat veel aan de interpretatie overlaat.
Het Sunnah Muakkadah (Dringend aanbevolen) gebeden. Dit zijn de gebeden die door de Profeet vzm benadrukt werden, en door hem meestal verricht werden vóór of ná de fard gebeden en zelden werden nagelaten.
Enkele islamologen vinden dat de betrouwbaarheid van een overlevering niet meer is vast te stellen en trekken de betrouwbaarheid van de Hadithliteratuur dus integraal in twijfel. Een zeer gerespecteerde uitlegger en 'redacteur' van de Hadith uit de negende eeuw was Al-Bukhari, een soennitisch geleerde.
jihad met welvaart, kan voor verschillende vormen van jihad ingezet worden. jihad met de hand, met daden: door rechtvaardig te handelen, goede werken te doen, enz. jihad met het woord: voor verspreiding van het geloof, strijd tegen ongeloof en onrecht. jihad door het zwaard: is enkel toegelaten in 'Jihad al-asghar'.
De belangrijkste soera is soera 1. Die moeten de moslims iedere dag opzeggen, bij 5 gelegenheden, te beginnen bij zonsopkomst. Bij iedere gelegenheid moeten ze 3 maal de soera opzeggen.
Suleyman of Sulaiman (Arabisch: سُـلـيـمـان ابـن داوود, Sulaymān ibn Dāwūd) is in de islam Malik (koning) van Israël en een profeet.
Opvallend aan de indeling van de Koran is dat de soera's (openbaringen) gesorteerd zijn op lengte. Het boek kent dus geen chronologische volgorde. Hierdoor staat de eerste openbaring aan Mohammed middenin het boek (soera 96).
Centraal in het Soefisme staat de vrijheid om je eigen weg te vinden. Niet van het leven afgekeerd, want juist de obstakels die je moet overwinnen om in deze wereld je idealen te bereiken – welke dat ook zijn – bieden je de kans je bewustzijn te ontwikkelen en te leren je hart te openen.
We hebben een geloof gebaseerd op liefde en vrede en we hebben geen wantrouwen tegenover andere geloofsopvattingen. Fatima: Je moet weten dat het soefisme op drie principes gebaseerd is: de islam, de imaan en de ihsan. Islam is alles wat te maken heeft met 'wetten' en die zijn hetzelfde voor alle moslims.
Het soefisme vindt zijn oorsprong in de mystieke groeperingen (soefisme) die in de 9e eeuw binnen de islam opkwamen. De ordes die in die tijd ontstonden richtten zich op de essentie van religie die, volgens hun opvatting, in alle godsdiensten dezelfde is.
Soennitische moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de profeet van de islam, Mohammed. De Hadith, een verzameling overleveringen van het spreken en handelen van de profeet, heeft naast het heilige boek van de moslims, de koran, groot gezag voor soennieten.
Soenni's leggen tijdens het bidden hun gevouwen handen of hun gekruiste armen op hun buik. Sjiieten laten hun armen hangen, met hun palmen op de dijen.
Wereldwijd is dat ook de grootste stroming: 85 procent van de moslims is soennitisch. Binnen het soennisme zijn er wel veel verschillen. Iedereen belijdt het geloof op zijn eigen manier. Sommigen bidden meerdere keren per dag en gaan wekelijks naar de moskee, anderen gaan alleen op feestdagen.