Lijmen met PU EPDM Bond Wanneer je voor gemak kiest, is lijmen met de Tackmasters PU EPDM Bond de uitgelezen oplossing. Deze lijm is een hoogwaardige bodemlijm welke geschikt is voor het verlijmen van alle soorten EPDM op diverse ondergronden.
EPDM folie wordt over het algemeen gelijmd met contactlijm.
Gebruik de juiste lijm bij EPDM rubber
Zowel de lijm als het EPDM dakrubber is van het kwaliteitsmerk Tytane, en is speciaal ontwikkeld om een optimale hechting van de dakbedekking te realiseren.
De hoeken lijmen
Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Zorg ervoor dat je de folie plat over de dakranden vouwt. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.
Het EPDM-membraan verlijm je met contactlijm.Dat kan met de lijmroller (kleine tot gemiddelde daken) of met spuitlijm (grotere daken). Beide lijmtechnieken kunnen ook samen gebruikt worden. Verlijm het EPDM-membraan in twee keer.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
Tackmasters EPDM Seal & Bond EPDM kit is een professionele, hoogwaardige, oplosmiddelvrije lijm- en afdichtingskit. De EPDM dakbedekking kit van Tackmasters is niet alleen geschikt voor het verwerken van EPDM dakbedekking, maar ook voor het lijmen van EPDM stroken in een zinken of houten dakgoot.
Met WP7-101 Universeel Dakdicht heb je een perfecte hechting op alle materialen, van EPDM tot zink, zelfs onder water.
EPDM kan uitstekend op een houten ondergrond worden aangebracht. Bij niet verwarmde schuren of een overkapping kan EPDM dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Bij daken van verwarmde ruimtes kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond.
De optimale droogtijd EPDM kit
De kit is namelijk na 24 uur volledig uitgehard. Dit hangt wel van de omstandigheden af. Denk aan de dikte van de aangebrachte kitlaag, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving. Daarbij is het raadzaam om EPDM niet in direct zonlicht of hoge temperaturen te laten uitharden.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
In enkele situaties is het lijmen van EPDM op bitumen niet aan te raden. Houd bijvoorbeeld rekening met de isolatie van het dak. Bij koude constructies kan er condensvorming tussen het bitumen en EPDM ontstaan waardoor de lijm los zal laten. Wanneer het bitumen nog vrij nieuw is kun je er ook beter geen EPDM op lijmen.
Wanneer u een dak gaat voorzien van EPDM is dit het ideale moment om ook PIR isolatie aan te brengen. Wij adviseren hiervoor PIR isolatieplaten, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en beloopbaar zijn. Ook zorgt het ervoor dat u met een mooi egaal dakoppervlak kunt beginnen.
EPDM formflash zelfklevend, dit is een tape met een zelfklevende onderkant. Ook hierbij is een activator nodig.
Wanneer EPDM gebruiken in mijn zinken dakgoot? Zinken dakgoot repareren is met EPDM sealant kit zeer eenvoudig. Deze sealant kit is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van EPDM op zink en andere ondergronden. EPDM sealant kit is uiteraard ook geschikt voor andere werkzaamheden.
Omdat het EPDM geen onder- en bovenkant heeft, maakt het dus niet uit aan welke kant u het lijmt. Hier hoeft u in principe dus geen rekening mee te houden. Als u hier dan toch een keuze in moet maken, leg het EPDM dan met het merk (in ons geval Tytane) naar boven.
Het is zeker mogelijk om EPDM op EPDM te lijmen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het verlijmen van de banen. Deze sluiten dankzij de speciale contactlijm naadloos op elkaar aan. Voor het verlijmen van accessoires kan ook EPDM kit gebruikt worden.
Kan ik EPDM op beton aanbrengen? Ja, EPDM aanbrengen op beton doet u met de EPDM contactlijm en EPDM bodemlijm.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
EPDM plakken of lijmen doet u bij een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius. Wanneer het kouder is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij u in dit geval af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken.
Knip een ronde flap EPDM-folie. De buitenrand van deze flap moet overal ongeveer 20 centimeter overlap hebben op de plakplaat van de dakdoorvoer. Omdat de flap over de dakdoorvoer geplaatst wordt, knip je nog een gat in de flap met dezelfde diameter als de dakdoorvoer.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
EPDM is wellicht iets duurder dan roofing en PVC. Hierdoor betaal je meer voor EPDM als je het laat leggen door een dakwerker die ook zijn eigen werkuren aanrekent. Het is geen goed idee om een grote EPDM folie alleen te plaatsen.
Hoe lang gaat een bitumen plat dak mee
Kunststof dakbedekking gaan net zo lang mee als een bitumen dakbedekking, ongeveer 30 jaar. EPDM dakbedekking gaat vaak minimaal wel 50 jaar mee.