De nummers 8 degraderen rechtstreeks naar de hoofdklasse van het voorjaar van seizoen 2023/'24. Hoofdklassen West I, West II, Noord, Oost en Zuid 2e fase De nummers 1 en de 6 beste nummers 2 (op basis van het gemiddeld aantal punten) promoveren rechtstreeks naar Divisie 5 van het voorjaar van seizoen 2023/'24.
De nummers 13 en 14 uit de 2e klasse C en de nummers 12 en 13 uit de 2e klasse D degraderen naar de 3e klasse. De Ledenraad AV heeft in juni 2022 besloten dat een vereniging met ingang van het seizoen 2023/'24 niet met 2 standaardteams mag uitkomen in de 1e klasse of hoger.
De KKD is in Europa de enige competitie in het betaald voetbal waar er geen sprake is van degradatie. In de winter van 2019 besloot de KNVB dat er minimaal tot en met het seizoen 2022/23 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie was.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
1e klasse E
De nummers 9 t/m 11 zijn herkanser en spelen samen met de periodekampioenen van de 2e klassen zaterdag- en zondagvoetbal volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema een nacompetitie voor twee plaatsen in de 1e klasse. De nummers 12 en 13 degraderen naar de 2e klasse.
Het derde landelijke niveau is de Vierde divisie (vroeger de Hoofdklasse genoemd). Op districtsniveau zijn er de Eerste klasse tot en met de Vijfde klasse. Tot en met 2014/15 werd er nog in de Zesde klasse gespeeld, in 2006/07 werd er nog in de Zevende klasse gespeeld en tot 2000/01 ook nog in de Achtste klasse.
VIERDE KLASSE C (met onder meer GWVV en Doesburg)
De nummers 13 en 14 degraderen naar de 5e klasse. De nummers 11 en 12 zijn herkanser en spelen nacompetitie met de periodekampioenen van de 5e klassen A t/m F v oor acht plaatsen in de 4e klasse.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie in de categorieën onder 18 en onder 16.
Voor het seizoen 2023/'24 geldt voor de categorie A de volgende indeling: Mannen veldvoetbal standaard 2e divisie tot en met de 5e klasse. Mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse tot en met de reserve 2e klasse. Mannen veldvoetbal O23 competitie (divisies)
De KNVB maakt voor wat betreft de verschillende niveaus een onderscheid tussen klassen waarbij de teams spelen met verplichte promotie en degradatie, de A-categorie en de klassen waarbij dit niet het geval is en waar de teams zich vrij kunnen inschrijven, de B-categorie.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Het betaald voetbal in Nederland is onderverdeeld in twee competities: de Eredivisie en de Eerste divisie (sinds juli 2006 bekend als Jupiler League, en sinds 2018 de Keuken Kampioen Divisie).
Daaraan gekoppeld is een eigen degradatieregeling. Na twee keer een verlenging van de niet-existerende promotie-/degradatieregeling kwam men in 2022 met het besluit om in de komende vijf tot tien seizoenen geen verplichte promotie-/degradatieregeling tussen eerste en tweede divisie op te stellen.
Ook werd besloten dat alle beloftenelftallen van profclubs komend seizoen alleen nog maar spelers mogen hebben die jonger zijn dan 24 jaar. Dit houdt in dat bij een eventueel kampioenschap van Rijnsburgse Boys, Katwijk, VVSB of wellicht Scheveningen in de tweede divisie, geen promotie naar een hoger niveau mogelijk is.
Maar de eerste klasse is niet het hoogste niveau van Nederland. Na de klasses komt de Hoofdklasse.
De nummers 12, 13 en 14 van de 1e klasse B degraderen naar de 2e klasse. klasse. van de 3e klasse D degraderen naar de 4e klasse.
Een van de veranderingen is de naam van de hoofdklasse, het derde amateurniveau van Nederland na de tweede en derde divisie. Die gaat vanaf het seizoen 2023-2024 vierde divisie heten om verwarring over de naam te voorkomen.
Je kan de verleende overschrijving (voor categorie B)wel laten opwaarderen naar categorie A. Hiervoor geldt dan wel dat je moet voldoen aan één van de dispensatiegronden (gewijzigde woon-, werk- of studieomstandigheden) of je bent 365 dagen niet uitgekomen in een bindende wedstrijd.
Landelijk is bepaald dat de volgende elftallen spelen onder categorie A, namelijk het 1e en 2e elftal senioren (standaard elftal, t/m 6e klasse) en de reserve hoofdklasse t/m reserve 4e klasse, bij de jeugd A, B en C (1e divisie t/m de 1e klasse). En ook D (1e divisie t/m hoofdklasse).
Tot 2020 mocht er in het betaald- én amateurvoetbal maximaal drie keer per wedstrijd worden gewisseld. Tijdens de coronapandemie is die regel veranderd naar maximaal vijf wissels. Wel heb je als coach nog steeds drie wisselmomenten.
Bij de spelvorm waarbij er 4 tegen 4 of 6 tegen 6 gespeeld wordt, is er één dispensatiespeler per team toegestaan. Bij 8 tegen 8 is het maximumaantal dispensatiespelers twee, terwijl er bij 11 tegen 11 maximaal drie dispensatiespelers deel mogen nemen. Een dispensatiespeler mag maar één jaar ouder zijn.
De Tweede divisie is sinds de herinvoering in 2016 het derde niveau van betaald voetbal in Nederland. Tussen 1956 en 1971 bestond de Tweede divisie ook al, alleen was het toen de laagste divisie van het betaald voetbal.
Na seizoen 2021-2022 zal de Reserve Vierde Klasse in poules van 12 worden ingedeeld en start de Reserve Vijfde Klasse in poules van 6. Reserve Hoofdklasse • De nummers 11 en 12 degraderen naar de Reserve Overgangsklasse.Bij een poule van 11, degradeert alleen nummer 11.Bij een poule van 10 degradeert er geen poule.
Met ingang van het seizoen 2019/'20 zijn er twee teams die rechtstreeks degraderen naar de Eerste Divisie. De nummer zestien speelt met de vier periodekampioenen uit de Eerste Divisie én de twee hoogstgeëindigde teams die niet rechtstreeks gepromoveerd zijn om de laatste plek in de Eredivisie.
Degraderen is het tegenovergestelde van promoveren. Het betekent een klasse omlaag gaan. Wanneer je als laatste in de competitie eindigt dan degradeer je tenzij je al op het laagste niveau speelt. Ook kan je in de nacompetitie komen te spelen als je onderin eindigd.