Er is gebleken dat ongeveer 95{e4309eb55c49d7455d06bbdea8986c6a2fca77dc7424b4e8d9a8d5baecffd3ca} van de implantaten een levensduur hebben van tien jaar of langer. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de mondverzorging, een gezonde levensstijl en regelmatige controles bij de tandarts.
Vervanging op termijn nodig
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze een keer vervangen worden.
Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan.Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen. Na genezing kan de kaakchirurg beoordelen of opnieuw een implantaat geplaatst kan worden.
Een gebitsimplantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en kan gebruikt worden als solide basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel gebruikt.
Uw implantaten moeten minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. Een tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg voert deze controle uit.
De dag van de operatie mag u alleen vloeibaar eten (zoals soep, ijs en vla).Daarna, gedurende zes weken na de operatie, mag u alleen zacht (gepureerd) voedsel tot u nemen. Belasting van het implantaatgebied moet worden voorkomen.
Chloorhexidine is een antibacterieel middel, waarmee u driemaal daags moet spoelen. Dit doet u tot ongeveer twee à drie weken na plaatsing van de implantaten. Na één week mag u de implantaten zelf ook poetsen. De rest van uw gebit kunt u wel borstelen.
Implantaten zijn in tegenstelling tot natuurlijke wortels gelukkig niet vatbaar voor cariës of zenuwontsteking. Wel kunnen implantaten in de loop van tijd een ontsteking ontwikkelen in het omliggende bot (peri-implantitis), vergelijkbaar met ontstekingen rond natuurlijke gebitselementen (parodontitis).
Een alternatief voor een implantaat, dat vaak wordt gebruikt bij het vervangen van een ontbrekende tand of kies, is een kroon of een brug.
Het zetten van een implantaat kost ongeveer €1000,-.
Na een narcose en opname blijft u meestal 1 nacht. Na het plaatsen van de implantaten mag u uw kunstgebit minstens 2 weken niet dragen.
De oorzaak van deze afstoting is niet altijd gekend, maar het gebruik van tabak en een slechte mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Deze afstoting komt voor in 5% van de gevallen. Een slaagkans van 100% bestaat niet in de implantologie. Men kan het afgestoten implantaat na enkele weken of maanden vervangen.
Pijn rondom het implantaat: u merkt gevoeligheid of pijn bij het bijten of kauwen. Zwelling en roodheid van het tandvlees rondom het implantaat. Bloeden van het tandvlees: het tandvlees rondom het implantaat kan bloeden tijdens het poetsen of het gebruik van ragers en tandenstokers.
- Er vindt altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of ontstaan pijnklachten. 14. Hoe weet ik of mijn implantaten lek zijn? Er is momenteel geen bewezen methode om te testen of uw implantaten lekken.
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.
Eet niet zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt om verslikken of bijten op de tong of lip te voorkomen. Prikkelende stoffen:Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Gedurende deze periode mag het implantaat niet belast worden en dient u uw dieet aan te passen. Dit wil zeggen dat u alles mag eten en drinken mits het goed gaar en zacht is. Ga geen hard voedsel afbijten. Ook uw prothese mag u twee weken niet dragen.
Implantaten worden slechts beperkt vergoed door je basiszorgverzekering. Je krijgt alleen de kosten van de behandeling vergoed indien je in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige zorg. Je hebt bijvoorbeeld een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijking aan je gebit.
De periode waarin een implantaat in het kaakbot vast moet groeien, ligt tussen 6 weken en 6 maanden. De aanhechting van implantaten binnen het kaakbot gebeurt in sommige gevallen niet. De oplossing hiervoor is dat er een nieuw implantaat geplaatst wordt.
Hoewel implantaten een mogelijke oplossing zijn voor ontbrekende tanden, zijn ze niet beter dan de wortelkanaalvullingen die in natuurlijke tanden geplaatst worden. Implantaten hebben vaak zelfs meer vervolgonderhoud nodig en brengen extra kosten met zich mee om hun voortbestaan te verzekeren.
Een implantaat wordt toegepast wanneer uw tand of kies volledig ontbreekt of wanneer de aangetaste tand of kies onvoldoende basis biedt om een kroon te plaatsen.
Borstimplantaten verwijderen – de behandeling
De plastisch chirurg zal via de borstplooi het implantaat en eventueel het verharde kapsel verwijderen. Als er weinig onderhuids vetweefsel is, laat de plastisch chirurg het kapsel soms zitten. Bij verwijdering geeft dit namelijk kans op deuken van de huid.
Spoelen. Spoel uw mond na het plaatsen van de implantaten gedurende 3 dagen, 2 keer per dag met spoelmiddel. Na het spoelen mag u een half uur niet eten, drinken of naspoelen met water. Na 3 dagen spoelen begint u met poetsen.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.