Rond de zes weken lijken baby's meer te huilen. Vaak zit er vooral een huilpiek aan het einde van de middag en begin van de avond. Waarschijnlijk net wanneer jij wilt gaan koken. Misschien moet je baby alle indrukken van de dag verwerken en letterlijk ontladen, of moeten zijn darmpjes heel veel verwerken.
Het is op deze jonge leeftijd een van de weinige mogelijkheden die hij heeft om te laten weten dat hij iets nodig heeft. Gemiddeld huilt een baby van 2 weken oud anderhalf uur per dag. Dit zal toenemen tot een piek van tweeënhalf uur per dag rond de 6 tot 8 weken.
Normaal huilgedrag
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur. Bij 3 maanden neemt het huilen bij veel baby's af. Het gewone huilen van een baby kan variëren van zachtjes huilen of jengelen tot intens huilen of zelfs krijsen.
De darmen van je kindje worden namelijk voor het eerst echt aan het werk gezet buiten de baarmoeder, met melk in plaats van vruchtwater. Hierdoor passeert voeding soms te snel en wordt het niet afgebroken, wat zorgt voor winderigheid en krampjes.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Je baby heeft een groeispurt.
Meestal gaat groeien langzaam, maar soms heeft je kindje een groeispurt. Deze duren meestal één tot twee dagen. Deze groeispurten kosten energie en er zijn veel voedingsstoffen voor nodig. Daarom vraagt je baby vaker om voeding.
Vanaf 6 weken zal je baby gaan lachen. “Kriebelspelletjes” worden dan steeds leuker. Bedenk dat een kleine baby nog niet zo ver kan kijken, maar vanaf zo'n 30 centimeter kan goed contact gemaakt worden. Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, of gewoon moe is en slaap heeft.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Het ritme van jouw baby van 6 weken vraagt om zo'n 4 tot 5 uur slaap per dag (overdag). Je kunt de slaap verdelen over de verschillende momenten overdag. Probeer het niet veel verder op te laten lopen dan die 4,5 uur. Het kan soms prettig voelen om je kleine even wat langer te laten liggen.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Maar ook andere symptomen zoals gebrek aan eetlust, braken, moeite met ademhalen, toename van de schedelomtrek, verminderde spierspanning, blauwe plekken of tekenen van een breuk kunnen signalen zijn van het shakenbabysyndroom.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Bij borstvoeding drinkt je baby gemiddeld zo'n twaalf keer per 24 uur aan de borst. Maar meer of minder kan ook. Krijgt je kindje flesvoeding? Dan geef je meestal zo'n zes tot acht voedingen per dag.
Er zijn geen regels of een voedingsschema te geven voor hoe vaak baby's een voeding nodig hebben. Voed gewoon zo vaak als je kind aangeeft te willen drinken. De eerste dagen zal de baby ongeveer 10 tot 12 keer om drinken 'vragen'. Een babymaag is klein en kan dus nog niet zo veel melk per keer aan.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn kindjes een week lang huilerig en hangerig.
Sab simplex wordt met veel succes toegepast bij baby's tegen darmkrampjes. Basisdosering is bij elke voeding 7 druppels. Wanneer dit niet voldoende is, dan mag er 10 druppels gegeven worden, met een maximum van 15 druppels per voeding.
wat kan je doen? Help je baby om zijn natuurlijk ritme terug te vinden. Zorg voor een goede afwisseling tussen slaap, eten, verzorging, liefde, aandacht en huidcontact. Haal prikkels weg uit de omgeving: felle verlichting, storende muziek, televisie, kunstmatige geuren, veel bezoek …