Trektouwtjes waarmee je dingen vast kan zetten, boterhamzakjes met een balletje erin, snoeppapiertjes enz. zijn ook favoriete speeltjes. Ook leuk speelgoed is de sluiting van een boterhamzakje (zo'n grote). Stuiterballen, daar blijven ze mee bezig.
Ze houden van gezelschap en voelen zich graag geliefd. Of je kat nou een echte schootkat is of liever naast je zit op de bank, aandacht vindt hij fijn. Als katten niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze hun ongenoegen uiten door bijvoorbeeld aan de bank te krabben of ergens te gaan plassen.
Zorg ervoor dat je kat zich kan vermaken als jij niet thuis bent. Kattenspeeltjes waar hij zichzelf mee kan vermaken hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn. Denk maar aan een propje papier of een doos. Ook een kattentunnel of een hoge kattenkrabpaal (tot aan het plafond) is een fantastisch idee.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Katten houden wel van kattenkruid en van gedroogde valeriaan, en naar het schijnt houden ze ook van lavendel en vanille. Lavendel is giftig als katten ervan eten. Eraan ruiken kan geen kwaad!
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Ook volwassen katten spelen nog graag. Dat heeft er mee te maken dat een kat een jager is. Zelfs een kat die alleen binnenshuis leeft, moet voor zijn welzijn minimaal één keer per dag achter iets aan kunnen rennen en iets kunnen vangen, om verveling te voorkomen.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Om van je kat een echte schootkat te maken is het dus belangrijk dat hij al van jongs af aan met mensen in contact is gekomen. Vooral de eerste weken en maanden van zijn leven zijn het belangrijkste. Dit is de socialisatieperiode waarin de kat aan alles uit zijn omgeving went, ook aan knuffelen met mensen.
Van kop tot staart
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Kattenkruid (Nepeta cataria), ook wel catnip genoemd, heeft een bijzondere werking op katten. Sommige dieren worden er heel relaxed en bijna high van, en vallen er letterlijk als een blok voor: ze beginnen verheerlijkt kopjes te geven en op hun rug te rollen, en kunnen er zelfs van gaan kwijlen.