Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Bij voorkeur worden gedroogde producten op een koele plek en afgesloten bewaard. Let hierbij op dat de producten op een koele plek maar niet in de koelkast worden bewaard. Bij bewaring in de koelkast ontstaat de kans dat de zuidvruchten uitdrogen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Wat is de houdbaarheid van de walnoten:
Bewaar walnoten in hun schaal op een koele, droge plaats. Hier kunnen ze wel enkele maanden houdbaar blijven.
Versheid controleren: Noten kunnen na verloop van tijd ranzig worden en hun smaak verliezen. Controleer regelmatig de geur en smaak van de noten om te zien of ze nog vers zijn. Als ze een onaangename geur hebben ontwikkeld, is het tijd om ze weg te gooien.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Noten en pinda's kunnen gemiddeld een jaar bewaard worden zonder dat de kwaliteit negatief wordt beïnvloed. Noten in dop, zoals pinda's, walnoten en ongepelde pecan noten zijn het langst houdbaar.
Vrijwel alle rauwe producten zoals: amandelen, cashewnoten, pinda's, pecannoten etc., kunnen bij kamertemperatuur ongeveer een half jaar bewaard worden. Hierbij is het belangrijk dat je de producten luchtdicht en op een donkere en koele plaats bewaard. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Het beste is om het gevallen blad te ruimen en af te voeren. De Walnootgalmijt ook wel genoemd de okkernotenviltmijt kan zorgen voor holle bobbels op het blad, aan de onderzijde van het blad zijn harige structuren te zien. Grote schade veroorzaken deze mijten niet. Er is niet veel aan te doen om dit te voorkomen.
Tip 3: Schrob de walnoten goed schoon met lauw water. Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Bacteriebrand treedt vooral op hoge luchtvochtigheid, regen en warmte (tussen de 16 en 29 graden) en sterke groei (jonge bomen!) Ook veel stikstof en water zijn ongunstige factoren. De bestrijding wordt gedaan door spuiten met 500 gr.koperxychloride per 100 liter water en wel drie maal.
De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. 25 gram is een klein handje vol noten. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Let goed op dat je hiermee niet overdrijft, want er zitten nog altijd wel veel calorieën in noten.
Als je met mate noten eet, hoef je ze niet te wellen. Het is belangrijk om zelf te bekijken een noot schimmelvrij is. Noten zijn niet eetbaar als er schimmel op of in zit.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Hoe meer walnoten er in de buurt staan te bloeien, hoe groter de kans dat je elk jaar noten hebt. van plaats tot plaats veel kan schelen en dit heeft toch iets te maken met de nachtvorsten laat in het voorjaar. Late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen.
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
De schimmel, Aspergillus niger, is kankerverwekkend en wordt veroorzaakt door een te vochtige omgeving, bijvoorbeeld doordat ze te lang op een natte grond hebben gelegen of in een afgesloten zak of pan bewaard zijn. Verse noten geven uit zichzelf nog vocht af en moeten daarom op een koele, droge plaats bewaard worden.