Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Als het koud is, verliezen de vogels veel warmte via hun lange, dunne poten, vooral als ze in het water staan. Door één poot op te trekken beperken ze het warmteverlies.
Ooievaars staan vaak op één poot, dit doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via hun lange poten.
Naast flamigo's zijn er ook veel andere vogels die op één poot slapen. Parkieten, papegaaien, reigers en ibissen doen het ook allemaal. Ze nemen deze houding aan om dezelfde redenen als de flamingo's. De pinguïn is hierbij een uitzondering: deze zwart-witte vogel slaapt veel liever op zijn buik!
Flamingo's moeten zowat de kampioenen zijn van op een poot staan, ze kunnen het erg lang volhouden, op het droge, in het water en zelfs als ze slapen. Nieuw onderzoek heeft nu uitgewezen dat het de dieren minder inspanning vraagt om op een poot te staan dan op twee, dankzij een speciale constructie in hun poot.
Ze blijven lekker warm
Want flamingo's mogen dan in tropische gebieden leven, van de hele dag in het water staan, krijgen ze het snel koud. Door een poot op te trekken, kunnen ze hun temperatuur beter reguleren. De ene poot blijft lekker warm tegen het lichaam en de andere trotseert het koude water.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest.
Er is ook een markt voor exotische producten en vlees is daar een van. Exotic Meat Market heeft een heel assortiment exotisch vlees, waaronder flamingo en leeuw.
Ze zijn tijdelijk extra kwetsbaar maar het kan nog goedkomen. Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen.
Dit zie je bijvoorbeeld bij de kanarie, maar ook veel watervogels staan met één poot in het water. De reden heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren.
De ooievaar staat trots op ons stadswapen, maar de ooievaar staat niet alleen symbool voor Den Haag. Deze vogel brengt ook baby's.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, kan de roze kleur van het verenkleed dan bleker worden. De kropmelk (melk dat ze aan hun jongen geven) is ook rood van kleur.
Wanneer ze met hun poten de bodem niet meer kunnen raken zwemmen ze verder door het water op zoek naar een nieuw plekje om te gaan staan. Flamingo's waden meer dan dat ze echt zwemmen., maar het zijn goede zwemmers. Je ziet flamingo's ook vaak met hun kop onder water duiken.
De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
Een flamingo staat symbool voor plezier in je leven hebben, voor een sociaal leven en het verkeren in gezelschap van anderen. De flamingo staat – niet geheel verrassend – ook voor evenwicht en balans.
Een voorbeeld van een vogelgroep die veel in dierentuinen gehouden wordt zijn de flamingo's. In privé collecties komen ze minder voor, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanschafwaarde en de benodigde ruimte, maar zeker niet omdat ze er minder populair zijn.