Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Check daarom vanaf 45 minuten elk half uur hoe het gaat, zodat ze niet verbranden.
Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten. Denk bv aan sinaasappelsaus, kwarktaarten enz.
Sinaasappelschijfjes drogen in de oven
Wanneer je sinaasappels aanschaft kun je het beste voor handsinaasappels gaan, perssinaasappels zijn sappiger dus lastiger te drogen. Uit één sinaasappel haal je 5 tot 6 schijfjes. Verwarm de oven voor op 100 graden (warmer is geen optie, dan verbranden de schijfjes).
Verwarm je oven voor op 100 graden. Snij dan de sinaasappels/grapefruits/mandarijnen/citroenen in dunne plakken. Hoe dunner ze zijn, hoe eerder ze drogen. Leg ze vervolgens op een rooster en zet ze voor drie uur in de oven.
Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
De perfecte oppepper. Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
De aromatische schil
Ook lekker: droog de schillen goed, snijd in reepjes om er thee van te trekken. Kies voor een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil goed schoon voordat je hem gebruikt in je eten of drinken.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
De stukken die je niet eet, zoals de schil, kun je er het beste voor het drogen al afhalen. Zet de oven op ongeveer 70 °C en plaats de stukjes fruit. Houdt er wel rekening mee dat het droogproces in de oven wel acht tot tien uur kan duren en dat je de stukken tussendoor even moet omdraaien.
De geur van kerst kun je goed zelf maken met twee ingrediënten: sinaasappel en kruidnagel. Kruidnagel is volgens sommige de specerij die kerst belichaamd. Het gaat in de chai en in de glühwein en in allerlei andere kerst- en wintergerelateerde gerechten.
Airfryer op 90 graden en 45. minuten , het moet langzaam. drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Heb je geen citroentrekker? Schil dan de sinaasappel met een dunschiller en snijd de schillen heel fijn met een keukenmesje. En met een goede keukenrasp lukt het ook!
Voor 500 ml sinaasappelolie verwarm je 500 ml zonnebloemolie met de schillen van 3 biologische sinaasappels. Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met zo weinig mogelijk wit, want dit smaakt bitter. Verwarm de olie zo'n 10-15 mnuten op medium hitte totdat de olie begint te borrelen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Wordt er gedroogd in een oven, dan varieert de temperatuur tussen de 50 en 70 graden Celsius, afhankelijk van het te drogen product. Door de relatief lage temperatuur blijven vitamines en voedingsstoffen goed bewaard. Smaak en geur van gedroogd fruit zijn door het vochtverlies intenser, dan van vers fruit.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Waarom zijn sinaasappels zo gezond? Een sinaasappel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Erg goed voor wie wel een weerstand boost kan gebruiken. Sinaasappel zit immers vol met vitamine C (goed voor je weerstand) en gember bevat antivirale en antibacteriële eigenschappen. Nou, dat kon die keel wel gebruiken kan je zeggen. De sinaasappel geeft een lekkere smaak aan je thee.