Reverse sneezing wordt veroorzaakt door irritatie van de keelholte en het neusslijmvlies, maar kan ook veroorzaakt worden indien de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Bij reverse sneezing ontstaat een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt.
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Bij reverse sneezing staat je hond wijdbeens met de ellebogen naar buiten, hoofd en nek gestrekt. Ze ademen dan geforceerd in door de neus en dat veroorzaakt het typische snurkende geluid (tijdens die inademing).
Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Gekke grommende geluidjes/ kreunen
Ken je dat? Je gaat jouw hond aaien op haar buik of rug ofzo en ze gaat helemaal grommende geluidjes maken en kreunen. Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot.
In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest. In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door: Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Wanneer uw hond lijdt aan hyperventilatie, dan kan u een hyperventilatie aanval vermijden door uw handen voor zijn neus te houden. Op die manier wordt de hond verplicht om door zijn muil te ademen en zal u de hyperventilatie van uw hond onder controle krijgen.
Een verandering in lichaamstaal of gedrag kan wijzen op emotionele stress, fysieke ongemakken of een ziekte. Tegelijk is het ook belangrijk dat je hond af en toe wat minder blij mag zijn. Tenslotte hebben we allemaal wel eens een chagrijnige bui.
Waarom dromen honden? Het is belangrijk dat jouw hond haar REM slaap afmaakt, zeker as ze een nachtmerrie heeft. Net als bij mensen, verwerken honden hun emoties in hun REM-slaap. Dromen zijn een manier om emoties te verwerken en daarom is het belangrijk dat ze niet wakker worden gemaakt.
Hoe gevaarlijk is kennelhoest? Als onze honden verkouden worden en de kennelhoest oplopen, zijn we al snel geneigd om te denken dat ze een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte hebben. Maar de ziekte is niet levensgevaarlijk bij gezonde honden en dus niet dodelijk.
Hoe klinkt kennelhoest
Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken.
Als je hond eenmalig hoest (bijvoorbeeld door verslikken) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je hond naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter plots bijzonder heftig hoest/kokhalst, of naast het hoesten ziek oogt of benauwd is dan is het wel verstandig om je hond snel te laten onderzoeken.
Wanneer ze zo'n 12 weken oud zijn, kunt u dit terugbrengen naar drie keer per dag. Met 6 maanden zijn de pups groot genoeg om hun voer in twee porties per dag te krijgen. Vanzelfsprekend betekent meer porties niet dat er ook meer voedsel gegeven wordt.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger.
Hertengeweien zijn gezond en bevatten mineralen, verder niets. Ze zijn vetarm: het is de ideale kluif voor honden op dieet en honden met maagproblemen. Een herten gewei is een kluif die niet stinkt en ze geven niet af (ook wel fijn voor het meubilair).
De kosten voor het in laten slapen van een hond variëren per dierenarts. Over het algemeen kost inslapen bij de dierenarts rond de € 100,-. Je hond thuis laten inslapen is wat duurder, en ook de nooddienst kan duurder uitvallen. Hiernaast betaal je mogelijk kosten voor het dierencrematorium en het transport daarheen.
Pimobendan is een inotrope stof (hartstimulans) die de samentrekking van de hartspier versterkt en zorgt voor verwijding van de bloedvaten die bloed van en naar het hart transporteren, waardoor het hart minder hard hoeft te werken.
Hartruis bij een jonge hond kan heel onschuldig zijn en vanzelf weer weggaan. Soms heeft een pup met hartruis wel behandeling nodig. Bij veel kleine honden van middelbare leeftijd wordt een ontdekte hartruis bijna altijd veroorzaakt door een lekkage van de kleppen in het hart.