Gods liefde is de basisOm wat Jezus heeft gedaan, kan God geven dat u Hem én de mensen om u heen liefhebt: 1 Johannes 4 vers 19: Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefgehad heeft. 1 Johannes 4 vers 11b: Indien God ons alzo lief heeft gehad, zo zijn ook wij schuldig elkander lief te hebben.
Jezus zei hem: `U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten.
De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid.
Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.
Paulus gaat verder: Liefde is niet grof, ze is niet uit op het eigen belang. Liefhebben is dus niet iets wat je alleen doet en voor jezelf doet, maar liefhebben veronderstelt een relatie. Niet om er zelf beter van te worden, maar om de ander een mooier mens te laten worden.
Vervuld met Gods liefde kunnen we pijn doorstaan, angst onderdrukken, vrijelijk vergeven, twist vermijden, kracht hernieuwen, en anderen helpen en tot zegen zijn.
Waar vriendschap heerst en liefde, daar is God. Zorgen dat er geen verdeeldheid heerst. Geen wrok meer, geen onenigheid, Moge Christus in ons midden zijn.
In Psalm 136 klinkt steeds dit refrein: 'Zijn liefde blijft eeuwig bestaan! ' Dat blijkt al bij het begin van de schepping, en bij alle wonderen die hij doet. Omdat God van mensen houdt, verwacht hij wel dat mensen hem ook trouw zijn. Als ze hem in de steek laten, laat hij hen los.
Agapè, de zuivere liefde, de goddelijke liefde, wordt niet in de eerste plaats door God van de mens geëist, maar ze is een gave van God, ja, ze is Gods eigenlijke Wezen. Zo bereikt de nieuwtestamentische leer over de liefde haar hoogtepunt in de uitspraak van de Eerste Brief van Johannes: '[. . .] God is liefde.
Maar er bestaan al veel langer veel meer aanwijzingen dat Jezus een bijzondere relatie had met één enkele vrouw: Maria Magdalena. In het Nieuwe Testament neemt Maria Magdalena een vooraanstaande plaats in onder Jezus vrouwelijke volgelingen.
Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. Eveneens kan liefde gevoeld worden voor handelingen, zoals een ambacht, vak, sport en bezigheid.
Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines.Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.
God ziet als hij naar je kijkt niet meer jou, maar Christus. En in zijn zoon, ziet Hij jou als volkomen. “Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen' (2 Korintiërs 5:17).”
Op het ogenblik dat Jezus in volheid zijn goddelijk zoonschap ervaart, opent hij zich dus voor de liefdevolle bewogenheid van God voor de mens; hij verbindt zich met Gods beweging naar de mens toe, met zijn tederheid en zijn 'menselijkheid'.
Liefde is een licht dat eenieder verlicht die liefde geeft of ontvangt. Liefde is zwaartekracht, want het creëert aantrekkingskracht tussen mensen. Liefde is kracht, want het verveelvoudigt het beste in de mens en de liefde zorgt ervoor dat de mensheid niet verdoofd raakt door zijn blinde zelfzuchtigheid.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid.
Mensen die van mekaar houden, voelen zich goed bij elkaar en hebben respect en begrip voor elkaar. Liefde als gedrag betekent dat men elkaar probeert gelukkig te maken. Door liefde sta je sterker in het leven, je kan meer aan. Liefde kan er ook voor zorgen dat je groeit als persoon, je wordt 'vollediger'.
God heeft bij de schepping van de mens gelijk gezegd: 'Het is niet goed als de mens alleen is. ' Daarom heeft Hij hem een partner gegeven, een gelijke, om mee te leven. In een huwelijk laten zij alles achter van hun oude leven en geven zich volledig aan elkaar, ze worden een eenheid (Genesis 2: 24).
Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden” (Matteüs 19:6). Maar God weet dat een scheiding soms kan plaatsvinden, omdat een huwelijk gesloten wordt tussen twee zondige mensen.
Seks voor het huwelijk is een zonde
In Markus 7:21 noemt Jezus een lijst van zonden. Daaronder zijn 'overspel' en 'ontucht'. Er is dus ontucht die geen overspel is. Ontucht verwijst onder andere naar seks voor het huwelijk.
Partners die elkaar via internet, relatiebemiddeling of een contactadvertentie hebben leren kennen, waren op dat moment gemiddeld 35 jaar oud. Dat is duidelijk ouder dan bij ontmoeting op school, tijdens het uitgaan of op vakantie, op een vereniging of via familie of vrienden.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.