In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Filodeeg bevat echter veel meer koolhydraten, namelijk 62,1 gram. Welke van de twee is nou gezonder? Met het zicht op het aantal calorieën en vet komt filodeeg als de gezondste variant uit de bus. Maar als je een baksel maakt dat flink moet rijzen, kun je toch écht beter voor bladerdeeg kiezen.
Bladerdeeg is een deeg gemaakt van bloem, water en boter, wat bestaat uit héél veel laagjes. Tussen de laagjes zit een laagje roomboter, waardoor het deeg heerlijk luchtig wordt tijdens het bakken, maar ook vrij vet is.
Onze oplossing: filodeeg!
Leg verschillende laagjes (3 à 5) op elkaar om het effect van bladerdeeg te benaderen. In sommige recepten wordt tussen de laagjes filodeeg ook olie of gesmolten boter geborsteld, om het deeg mooi bruin te laten kleuren.
Helaas zijn de meeste quiches niet erg gezond door de vaak vette bodem en roomvulling. Om een echte gezonde quiche te maken kan de bodem vervangen worden door een minder vette variant op basis van volkoren granen of groente.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
De meeste mensen denken aan bladerdeeg als een soort witbrood: vooral veel koolhydraten. Als je bladerdeeg maakt, komt daar echter ook flink wat boter bij kijken. Die wordt in heel dunne laagjes tussen de laagjes deeg gestopt.
Wat is het minst gezond aan een appelflap? Schutte: "Een appelflap levert net als andere koek en gebak weinig nuttige voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Het (roomboter)bladerdeeg is calorierijk en levert met name verzadigd vet. Daarnaast wordt er veel suiker toegevoegd."
Bladerdeeg is gelaagd en filodeeg bestaat uit een enkele laag. Filodeeg is lactosevrij en vegan, bladerdeeg is dit niet omdat het gemaakt wordt met roomboter. Filodeeg bevat minder vet dan bladerdeeg. Bladerdeeg bak je af in de oven, terwijl je filodeeg meestal frituurt.
Wat is een hartige taart? Een hartige taart lijkt daarbij heel veel op een quiche, maar kan en mag zowel met zanddeeg als bladerdeeg gemaakt worden. Bladerdeeg is wat vetter en zachter van structuur en daarbij hoeft de vulling dus ook niet per se eieren of room te bevatten.
Ook al lijken ze op elkaar, toch zit er verschil tussen deze twee ingrediënten. In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.
Glutenvrije bladerdeeg bestellen | Albert Heijn.
Kun je bladerdeeg door filodeeg vervangen en andersom? Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is.
De winnaar
Het werd een ex aequo tussen het bladerdeeg van Albert Heijn en dat van Boni Selection (niet de biovariant). Conclusie: Als je het belangrijk vindt dat je bladerdeeg mooi rijst, kies je 't best voor Boni.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.
Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Als het bladerdeeg niet lukt, komt dat vaak doordat bladerdeeg niet rijst, wanneer je er een natte vulling op doet. Het deeg is opgebouwd uit laagjes, waartussen boter zit. Door de hitte in de oven smelt de boter, er ontstaat stoom, waardoor het deeg gaat rijzen en zo luchtige laagjes krijgt.
Gebakken bladerdeeghapjes kun je prima invriezen. Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze zo twee maanden goed. Leg er eventueel stukjes bakpapier tussen, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Zet de diepgevroren bladerdeeghapjes op een rooster, verwarm ze zo'n 10 minuten in de oven op 180°C en serveer.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
1 plakje (45 g) bevat 170 calorieën.
Een portie bladerdeeg, algemeen komt overeen met 45 gram.
Filodeeg bevat 51 gram koolhydraten per 100 gram. Maar omdat de vellen op zich heel licht zijn kom je met deze ingrediënten redelijk laag uit in koolhydraten. 1 vel weegt 15 gram, Daniëlle gebruikt in dit recept 6 vellen, dat is 90 gram. Echter filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie.