De totale uitgaven op de begroting van de Koning worden voor het jaar 2023 begroot op 50.169.000 euro. Het volgende overzicht laat alle bedragen zien (in miljoenen), die op de begroting van de Koning staan in 2023.
Koning casht ruim miljoen aan inkomen
De koning krijgt volgend jaar 6,4 miljoen euro. De A-component is zijn persoonlijke inkomen: 1.035.000 euro. Dat was dit jaar 1 miljoen. De rest van het bedrag, 5,4 miljoen euro, wordt besteed aan de B-component: de uitgaven voor personele en materiële uitgaven.
In 2021 ontvangt de Koning 998.000 euro als feitelijk inkomen (de A-component). De B-component voor personele en materiële uitgaven bedraagt 5.059.000 euro.
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo'n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo'n 60 miljoen 'onderdanen' opgebracht.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
1. Het koningshuis is goed voor de economie: Volgens professor Harry van Dalen levert ons koningshuis jaarlijks vier tot vijf miljard euro op! Hij beredeneert dit als volgt: Door de stabiliteit van het koningshuis zijn buitenlandse bedrijven eerder geneigd om zaken met Nederland te doen.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Haar echtgenoot prins Bernhard ontvangt 1,3 miljoen, waarvan 400000 gulden vastgesteld is als salaris. Prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix, krijgt ook een toelage van de staat: ruim 1,5 miljoen gulden. 572000 gulden daarvan is te beschouwen als inkomen.
Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.
De functie van hofdame is, net als die van kamerheer en grootmeesteres, een onbezoldigde honoraire functie, zij ontvangen dus geen salaris.
De moeder van de Britse koningin liet haar een fortuin van, naar schatting, 70 miljoen pond na, waar ook serieuze kunstwerken tussen zaten. Maar volgens de BBC besloot de koningin de meest belangrijke werken over te plaatsen naar de Royal Collection, waar ze worden bewaard voor en door de staat.
Dat blijkt uit het eerste hoofdstuk van de Rijksbegroting voor 2022, getiteld 'De Koning'. Het inkomen van koningin Máxima stijgt van 396 duizend euro naar 400 duizend euro, dat van prinses Beatrix van 564 duizend euro naar 569 duizend euro. De bedragen zijn belastingvrij.
Veel monarchieën zijn er weliswaar niet meer, maar binnen de OESO, de vereniging van de 35 meest ontwikkelde landen, zou koning Filip de op één na grootst verdienende monarch zijn. Hiervoor wordt er gekeken naar zijn jaarlijkse vergoeding van 11,7 miljoen euro.
De Nederlandse monarchie kost de belastingbetaler ruim 345 miljoen euro per jaar, bijna zes keer zoveel als door de overheid bekend gemaakt wordt. Ons vorstenhuis is niet alleen een van de duurste van Europa, maar ook een van de rijkste, zo blijkt uit het rapport 'De verborgen kosten van het koningshuis'.
Snelste stijger. De rijkste familie in de lijst is de familie Brenninkmeijer, eigenaren van C&A, die samen goed zijn voor 23 miljard euro. De koninklijke familie heeft volgens Quote een vermogen van 1,2 miljard euro.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Prins Albert II van Monaco
Vermoed vermogen: 840 miljoen euro. Albert heeft het best goed voor elkaar: hij bezit 70% van het land dat hij regeert.
Het salaris van Beatrix
Dat is een bedrag van maar liefst 569.000 euro per jaar. Wederom is dit meer dan Máxima verdient. Onze huidige koningin heeft momenteel een jaarsalaris van 400.000 euro. Nog een voordeeltje: leden van het Koninklijk Huis hoeven geen belasting te betalen over deze inkomsten.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
Het ging om de uitgifte van 1.300 aandelen van duizend gulden. Daarmee bedroeg het totale kapitaal van de Koninklijke 1,3 miljoen gulden, destijds een enorm bedrag.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Een mijlpaal voor koning Willem-Alexander. Zijn grondwettelijke uitkering gaat ietsje omhoog en komt dankzij die verhoging uit boven de 1 miljoen euro. In de begroting voor 2022 is een bedrag van 1.007.000 euro opgenomen.
Momenteel ontvangen drie leden van het Koninklijk Huis een uitkering van de staat. Dat zijn de Koning, de echtgenote van de Koning en Prinses Beatrix. Vanaf 7 december 2021 ontvangt ook de Prinses van Oranje een grondwettelijke uitkering.