Vrachtauto's zijn alle motorrijtuigen die geen personenauto, bestelauto, motor of autobus zijn, met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg.
De Regeling Voertuigen maakt geen onderscheid tussen bestel- en vrachtauto's. Beide behoren tot de bedrijfsauto's. Tot de bedrijfsauto's worden verder de trekkers (geen Landbouwtrekkers) en autobussen gerekend.
Correct is vrachtwagen of vrachtauto. Vrachtwagen is zowel in België als in Nederland het meest voorkomende woord. Vrachtauto wordt overwegend in Nederland gebruikt, maar komt ook in België voor.
Vrachtwagens hier hebben een verplichte snelheidsbegrenzer die ingesteld staat op 90 km/u. Of net iets harder dan 90 km/u. Volgens Veiliger Verkeer Nederland zijn vrachtwagens die niet buiten de Nederlandse grens komen zelfs beteugeld op 80 km/u. Zelfs als de chauffeurs harder willen rijden, kan het dus niet.
De maximumsnelheid voor autobussen is 80 kilometer per uur. Bussen mogen in Nederland op de auto(snel)weg en in Duitsland op de Autobahn 100 km per uur rijden als ze aan speciale eisen voldoen. Dan heet het een Tempo 100-bus of T100-bus. Een T100-bus heeft geen staplaatsen en alle stoelen moeten autogordels hebben.
Eenrichtingsvoertuigen. Auto's, bussen, vrachtwagens. Zij kunnen achteruit rijden, maar dat gaat niet gemakkelijk. Met een aanhangwagen vereist het extra vaardigheid.
Een autobus is een motorvoertuig dat geschikt is voor het vervoer van personen. Binnen de EU wordt een autobus volgens richtlijn 70/156/EWG aanhangsel 1 gedefinieerd als zijnde ingericht voor meer dan acht personen, de bestuurder niet meegerekend.
Vrachtauto's zijn alle motorrijtuigen die geen personenauto, bestelauto, motor of autobus zijn, met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg.
De trekker (solotrekker zonder oplegger) is in 1923 als eerste gefabriceerd door auto / vrachtwagen fabrikant Renault en uitgevoerd met een koppelschotel en is het voertuig dat de trailer, oplegger of aanhangwagen kan vervoeren / trekken.
De snelheidsstickers geven de maximale snelheid aan die een vrachtwagen mag rijden. In ons land is enkel de 60 km-sticker verplicht. Die geeft aan dat een vrachtwagen (+7.5 t) maximum 60 km/uur mag rijden op wegen buiten de bebouwde kom waar auto's 70 km/uur mogen rijden.
Een grote wagen voor goederenvervoer heet in de standaardtaal een vrachtwagen of een vrachtauto. Vrachtauto wordt overwegend in Nederland gebruikt, maar komt ook in België voor.
Kleine bakwagens (met laadklep) tot 3.500 kilo — ook wel meubelbak of kleine vrachtwagen genoemd — mag je als chauffeur met rijbewijs B besturen.
Volgens de BBC is de dumptruck zo lang als twee dubbeldekkers achter elkaar geparkeerd, zes keer zo sterk als de huidige Formule 1 raceauto's en weegt de truck meer dan een beladen Airbus A380-passagiersvliegtuig. De Belaz 75710 is daarmee naast de grootste vrachtwagen ter wereld ook de sterkste vrachtwagen ter wereld.
Rijbewijs afhankelijk van gewicht auto
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Een camper is een auto.Ook als hij zwaarder is dan 3.500 kilogram, is de camper in Nederland geen vrachtauto en geen bus. Dat betekent dat snelheden en inhaalverboden die voor vrachtwagens en bussen gelden, niet van toepassing zijn voor campers.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Voor die lagere limiet is gekozen, omdat vrachtauto's nu eenmaal groter en zwaarder zijn dan personenauto's. Dat maakt ze minder wendbaar in het verkeer en bij een aanrijding richten ze door hun gewicht en omvang meer schade aan.
Een trekker is onderdeel van de trekker-oplegger combinatie. De trekker is in principe de voorkant van een vrachtwagen. Deze vrachtwagencombinatie bestaat dus uit twee losse delen. Aan de trekker zijn verschillende opleggers, trailers of een aanhangwagen te koppelen.
Een bedrijfsauto is een voertuig dat is ontworpen voor het vervoer van goederen en op naam staat van een bedrijf. Het gaat hierbij dus niet om een personenauto.
Bestelauto's vallen in de Europese classificatie onder de categorie N1.
De meeste campers vallen echter onder de categorie M1, wat betekent dat deze wagens volgens het kenteken personenauto's zijn. Daarvoor geldt de milieuzone niet. In een enkel geval is een camper gebaseerd op een bedrijfswagen, categorie N1. Meestal gaat het dan om een zelfgebouwd exemplaar.
Een autobus is voor de motorrijtuigenbelasting een motorrijtuig op 3 of meer wielen, die is ingericht voor personenvervoer van meer dan 8 personen. De bestuurder rekenen wij hierbij niet mee.
Soorten bussen
Voor de regels is er alleen verschil tussen een autobus zonder verdere toevoeging en een lijnbus. De lijnbus is een bus die specifiek voor openbaar vervoer is bestemd.
Een autobus is een voertuig dat geschikt is voor het vervoer van meer dan 8 personen. In Nederland is de maximumsnelheid van autobussen in principe 80 km/h. Autobussen die harder als 80 mogen heten T-100 bussen. Deze autobussen hebben een aantekening in het kenteken.