Anorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door psychische oorzaak'. Mensen met anorexia hebben een verstoord lichaamsbeeld waardoor ze denken dat ze dik zijn. Door extreem lijnen en overmatig sporten en bewegen worden ze erg mager. Door het verstoorde lichaamsbeeld zien ze dat zelf niet.
Sociale gevolgen van anorexia
Je vindt het steeds lastiger om met anderen samen te zijn en raakt daardoor sociaal geïsoleerd. Weinig belangstelling voor wat ooit belangrijk voor je was, zoals hobby's, opleiding, werk, vrienden, etc. Problemen op school of op je werk omdat je vaak ziek bent. Je hebt minder zin in seks.
Anorexia nervosa kan, evenals andere eetstoornissen zoals boulimia, OSFED en BED (eetbuistoornis), verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt er een combinatie van factoren aan ten grondslag, zoals 'aanleg' in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en de invloed van (sociale) media.
Anorexia is de dodelijkste van de psychische aandoeningen: 5 tot 10 procent van de patiënten overlijdt. Wat maakt de zorg voor anorexiapatiënten zo moeilijk?
Eetstoornissen hebben niet één specifieke oorzaak, maar komen door een samenloop van verschillende factoren. Mensen die door erfelijkheid een verhoogd risico op obesitas hebben, zijn bijvoorbeeld sneller geneigd te gaan lijnen en hebben daardoor ook meer kans om eetbuien te ontwikkelen.
Ongeveer 5% van de anorexia patiënten sterft tenslotte aan ondervoeding of zelfmoord. Daarmee heeft anorexia het hoogste sterftecijfer van alle psychische aandoeningen.
Geschiedenis. Het ziektebeeld is onder de naam "Apepsia hysterica" voor het eerst beschreven door de Engelsman William Gull in 1868. Later veranderde hij de benaming in "Anorexia hysterica" en in 1873 uiteindelijk in "Anorexia nervosa".
Anorexia is een eetstoornis waarbij het beeld van je lichaam en gewicht niet klopt met de werkelijkheid. Je voelt je dik, terwijl je juist te weinig weegt voor je leeftijd en lengte. Je bent bang om aan te komen en doet er alles aan om gewicht te verliezen. Je eet bijvoorbeeld heel weinig en vaak beweeg je ook veel.
'Het zit in de familie': uit onderzoek komt enig bewijs naar voren voor een erfelijk bepaalde aanleg voor het krijgen van een eetstoornis. Aanleg alleen is echter vaak niet voldoende om ook daadwerkelijk een eetstoornis te ontwikkelen. Meestal zijn er dan ook andere (omgevings-)factoren in het spel.
Veel stress of ingrijpende gebeurtenissen: verhuizingen, scheidingen, gepest worden, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik, etc.; Veel nadruk op het uiterlijk en gewicht vanuit je directe omgeving; Moeite om over emoties te praten.
Jongens en mannen kunnen ook een eetstoornis krijgen, al is die groep wel kleiner. Naar schatting lijdt 10% van de bevolking aan een eetstoornis, van wie 5% man is. Er zijn meer vrouwen dan mannen die aan anorexia en boulimia lijden, maar de eetbuistoornis komt ongeveer even veel voor bij mannen als bij vrouwen.
Anorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen met anorexia hongeren zichzelf uit, uit angst om aan te komen. Ze willen graag nóg dunner worden dan ze al zijn en ze hebben een lichaamsbeeldstoornis.
Op basis van huisartsenregistratie (CMR-peilstations) en internationaal onderzoek wordt geschat dat ongeveer 0,3 procent van alle jonge vrouwen in Nederland van 15 tot en met 29 jaar anorexia nervosa heeft.
Anorexia ontstaat meestal in de puberteit en bij jong volwassenen. Ongeveer 5600 mensen lijden in Nederland aan Anorexia Nervosa. Ieder jaar komen er in Nederland circa 1300 jonge vrouwen met Anorexia bij.
Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken. Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).
Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.
Anorexia, het purgerende type
Naast het beperkende type van anorexia bestaat er ook het purgerende type. Hierbij wordt weinig eten afgewisseld met eetbuien, die vervolgens worden gecompenseerd door braken, het gebruik van laxeermiddel of andere vormen van compensatie.
Niet van alle eetstoornissen zijn voldoende gegevens bekend, maar naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis. Ruim 22.000 daarvan aan boulimia nervosa en ongeveer 5500 aan anorexia nervosa.
In Nederland lijden 220.000 mensen aan een eetstoornis
Wist je dat wereldwijd zo'n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo'n 220.000. Eetstoornissen zijn dus psychische stoornissen, maar hieronder vallen ook depressie, posttraumatische stress-stoornis en schizofrenie.
Eetstoornissen komen in alle lagen van de bevolking voor, bij vrouwen en mannen, bij jonge mensen en volwassenen, maar het meest bij jonge vrouwen. Hoe vaak het voorkomt kan worden uitgedrukt in life time prevalentie: het aantal vrouwenaandeel mensen die op enig moment in hun leven de stoornis krijgen.
3,6% heeft een eetstoornis (12-maanden prevalentie). Dat is ruim 1 op de 30 vrouwen. De eetbuistoornis komt het meeste voor (1,41%), gevolgd door boulimia nervosa (0,85%), purgeerstoornis en anorexia nemen beide 0,23% voor hun rekening. Anorexia nervosa begint op de leeftijd tussen 11 en 39 jaar (gemiddeld 16 jaar).
Specifiek onderzoek in Nederland over het aantal mensen met arfid is nog nooit gedaan. Naar schatting zou het gaan om 150.000 kinderen en 130.000 volwassenen.