Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Sauzen zoals Dijon mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Dijon mosterd kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Mosterd zit boordevol krachtige voedingsstoffen en is bijzonder rijk aan magnesium, selenium en vezels, allemaal essentieel voor een goede gezondheid. Magnesium speelt verschillende cruciale rollen in de gezonde werking van het menselijk lichaam.
De smaak van mosterd is pittig, scherp en vol met een duidelijke mosterdachtig aroma. Mosterd is zeer gezond, het bevat o.a. de volgende vitaminen: A, B, C, E en K. En de mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, mangaan, magnesium, seleen en zink. Ook zitten er omega 3 vetten en weinig calorieën in mosterd.
Gezondheid
Sauzen zoals Franse mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Hoger metabolisme
In mosterdzaad zitten ook verschillende mineralen: fosfor, magnesium, mangaan en seleen. Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie.
Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kun je 3 tot 5 keer per dag voor een dagkeuze kiezen.
Bescherm je lichaam
Mosterdzaad staat bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen, ontstekingen te verminderen, en zelfs om zijn antiseptische eigenschappen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het de gezondheid van het hart kan ondersteunen en het risico op bepaalde vormen van kanker kan verminderen.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Extra informatie. Deze mosterdsoort voor echte liefhebbers komt oorspronkelijk uit de Franse stad Dijon. Gemaakt volgens een officieel Frans decreet, ook door Marne Mosterd!
Gezondheid
Sauzen zoals Grove mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Grove mosterd kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden Côte de Nuits natuurlijk ook wereldberoemd vanwege zijn mosterd. Tijdens de 13e eeuw was Dijon een waar mosterdwalhalla en had de stad een monopolie op de mosterdproductie.
Mosterd werd in de Middeleeuwen altijd genuttigd tijdens de maaltijd. Het zou namelijk de spijsvertering op gang helpen. Kwam de mosterd na de maaltijd, ja dan had het dus geen nut meer.
De Maille Dijon Ancienne mosterd is een grove mosterd met de toevoeging van witte wijn wat deze mosterd erg bijzonder maakt.
Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. Je vermaalt gele (mild) of zwarte (scherp) mosterdzaadjes die je 24 uur hebt geweekt en pureert ze met witte wijn, azijn en zout. Niets meer en niets minder.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
De productiekosten van een gram mosterd of mayonaise zijn niet eens zo groot, volgens De Ridder. Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water, suiker en zout. In mayonaise zitten onder andere eierdooiers, olie, azijn én mosterd. Wat natuurlijk wel verschilt, is de dosering.
Mosterd is een relatief onbekende groente in Nederland.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Over gluten
De mosterdproducten zijn in principe glutenvrij.
Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter. Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken.