UMF® staat voor 'Unique Manuka Factor'. Het is een gradatiesysteem dat bepaalde stoffen beoordeelt die van nature in Manuka honing voorkomen. Het UMF-label is een onafhankelijke certificering die de kwaliteit van onze honing garandeert.
Antibacteriële werking. Schimmelwerende werking. Hoge concentratie essentiële vitaminen en mineralen. Kan huidproblemen verhelpen als crême.
MGO staat voor methylglyoxal, een bioactieve stof in Manuka honing die verantwoordelijk is voor de unieke eigenschappen. Hoe hoger de MGO-waarde, hoe sterker de honing.
Echte Manuka honing moet duidelijk gelabeld zijn met de MGO- waarde en de certificering. De verpakking moet ook informatie bevatten over de herkomst van de honing, zoals" Product of New Zealand".
Honing met een MGO-classificatie tussen de 100 en 240 is goed voor een extra boost, en alles boven de 340 is een product met maximale kracht voor incidenteel gebruik wanneer je het echt nodig hebt.
Neem één theelepel per dag. De honing is geschikt om te vermengen of puur in te nemen. Ook heerlijk op de huid, bijvoorbeeld als masker.
Ook bevat Manuka fytonutriënten. Dat zijn bestanddelen van planten die een positief effect hebben op het lichaam. Dankzij deze krachtige eigenschappen is rauwe Manuka wat duurder dan reguliere honing. Hoe hoger het anti-bacteriële vermogen, hoe hoger de prijs.
Manukahoning: sterkste ontstekingsremmende werking, vanwege de UMF. Lindenbloesemhoning: werkt ontspannend op het zenuwstelsel. Kastanjehoning: ondersteunt het vaatsysteem.
Manuka honing is uniek als honingsoort omdat het in erg hoge mate het bioactieve bestanddeel methylglyoxal (MGO) bevat. Bij gewone honing bedraagt het percentage MGO 0,2 tot 0,5 %, maar bij Manuka honing kan dat tot wel 8% oplopen. Dat verklaart dan ook meteen waarom de prijs van deze unieke honing zo hoog is.
Een van de fantastische kenmerken van honing is, dat je het op zoveel manieren kunt eten, en dat is niet anders voor Manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Pimp je ontbijt, roer het door een warme drank, of begin of eindig de dag met een lepel honing. Iedere manier om Manukahoning te consumeren is een goede manier.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Het houdt de wond vochtig, maar voorkomt de groei van bacteriën. Daarnaast werkt de Manuka honing ontstekingsremmend, pijnverzachtend, stimuleert de aanmaak van probiotische darmbacteriën en heeft een gunstig effect op het eigen immuunrespons van het lichaam omdat het zeer antioxidant en ontstekingsremmend is.
Je kunt Manuka honing precies op dezelfde manier aan je voeding toevoegen als met gewone honing, denk aan: Manuka honing in je smoothie, yoghurt of kwark, havermout of wat Manuka honing in je thee.
Bij Holland & Barrett kan je echte manukahoning kopen met verschillende MGO-waarden.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten. tegen een opgeblazen gevoel.
De echte honing wordt als volgt gemaakt: ontzegelt, geslingerd en verwerkt in een glazen potje of emmer. Conclusie: echte honing koop je bij de imker zelf.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
De werking van Manuka honing
Manuka honing bevat dus meer geneeskrachtige stoffen dan de meeste andere soorten honing. De Maori's in Nieuw-Zeeland hebben dat al duizenden jaren geleden ontdekt. Manuka bevat meer levende enzymen die antibacterieel, antiseptisch en schimmeldodend werken. Ook bevat Manuka fytonutriënten.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Manuka honing heeft namelijk een dikke structuur die ook wel crème wordt genoemd met een donkerbruine kleur. De honing heeft een unieke en zeer sterke smaak. De typische honingsmaak komt hierin sterk naar voren met subtiel kruidige tinten en bijpassende aroma.
MGO staat voor het gehalte van de stof methylglyoxal in de Manuka honing. Elke honing bevat deze bio-actieve stof, maar geen enkele honing bevat zo'n hoog percentage als Manuka honing. De aanwezigheid van methylglyoxal verschilt per productie van de honing. Hoe meer bio-actieve stoffen, hoe kostbaarder de honing wordt.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan. U kunt de honing van een eetlepel snoepen.