Elk rolletje van krokant deeg bevat een smakelijke mengeling van klassieke Aziatische groenten ( zoals kool, ui, erwten en aardappel) licht gekruid met een vleugje sesam voor een authentieke smaak. De 15 gr rolletjes zijn zeer geschikt als fingerfood, voorgerecht, sharegerechtje en bijgerecht.
Een 'kroepia' is een Nederlandse variatie op de loempia. De vulling is dan met nasi, in plaats van alleen groenten. Meestal zijn ze meer vierkant dan langwerpig.
De Chinese loempia, zoals je hem in Chinese restaurants in heel Nederland vindt, is een grote gefrituurde rol gemaakt van een loempiavel, met daarin een vulling van blokjes ham of stukjes kip, reepjes omelet, taugé en andere groenten.
Traditioneel worden Vietnamese loempia's gevuld met varkensgehakt. De loempia's die bij de marktkraam te koop zijn, zijn meestal gevuld met kipgehakt.
Loempiavellen zijn gemaakt op basis van tarwebloem, water, kokosolie en een snufje zout. Ideaal om heerlijke loempiaatjes, pangsit of andere gefrituurde Aziatische hapjes mee te maken.
Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.
loempia {de}
egg roll, spring roll {znw.}
Er zit 10,1 gram vet in 1 groot (225 gram) loempia, waarvan 2,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ongebakken loempia's kunnen heel goed ingevroren worden; ze hoeven niet ontdooid te worden voor het frituren. Een pak loempiavellen heeft 40 vellen. Als het pak grofweg ontdooid is, de helft er af halen en de rest weer invriezen. De vulling is uit te breiden met vlees: kip of gehakt.
De Kroepia is uitgevonden door een Rotterdamse scheepskok met het idee om in plaats van bami in een krokant jasje, een schep van zijn favoriete nasi in een velletje te vouwen en te frituren.
Direct vanuit de diepvries opwarmen in de magnetron. Per loempia 1 minuut op 800 watt. Vervolgens frituren op 180 graden voor ongeveer 7 minuten. Tijdens het bakken regelmatig omdraaien tot de loempia's goudgeel van kleur zijn en een krokante buitenkant hebben.
Er zijn ook speciale Airfryer loempia's, deze kunnen zowel in de oven als in de Airfryer. Ook kunnen loempia's die bedoelt zijn voor de frituurpan ook in de Airfryer. Vaak is het dan wel nodig om ze lichtjes in te smeren met wat olie. De grote bevroren loempia's gaan gemiddeld 17 minuten op 200 graden in de Airfryer.
Bevroren in de airfryer: max. 4 loempia's naast elkaar en bak in een voorverwarmde airfryer van 200°C gedurende ca. 9 minuten.
Plaats de bevroren loempia's op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de loempia's in 15-16 min.
Klop een ei los met een klein beetje water. Dit moet dienen als lijm om de loempia's dicht te kleven. Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht.
Spring Home Loempiavellen 40 Stuks bestellen? - Diepvries — Jumbo Supermarkten.
taugé - (ontkiemde mungboon (Vigna radiata))
versche tauge en tahoe [1930; Vaderland], Voor de Rijsttafel: Verse Taugé [1960; Leeuwarder Courant]. Ontleend, wrsch. via Maleis tauge 'jong mungboonplantje', aan Hokkien-Chinees tāo gê, gevormd uit tāo 'boon, erwt' en gê 'spruit, jong plantje' (Mandarijn-Chinees dòuyá).
Ook al lijken ze op elkaar, toch zit er verschil tussen deze twee ingrediënten. In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.
De vellen zijn vacuüm verpakt en zijn terug te vinden in de diepvriesafdeling van je supermarkt. Loempiavellen drogen zeer snel uit en moeten dan ook in de plastic verpakking of onder een vochtige doek bewaard worden. In tegenstelling tot filodeeg zijn loempiavellen wel makkelijk bewerkbaar en scheuren ze niet zo vlug.