Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast.Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
In het fruit zitten onder andere de stoffen polyfenolen en enzymen. Wanneer je een appel snijdt mengen deze twee stoffen zich met zuurstof en daardoor ontstaat de bruine kleur. Dit wordt ook wel oxideren genoemd. Je appel is als het ware aan het roesten.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen.
Fruit zoals appels en peren hoef je niet eerst te schillen. Het kan zijn dat er op de schil nog resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar als dit al het geval is dan zijn deze hoeveelheden klein.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Ze benadrukt daarbij dat je fruit het beste los kunt eten in plaats van in een smoothie. Appels zijn in het fruitschap een kleine week houdbaar, maar in de koelkast kun je ze wel 2 tot 4 weken bewaren. "Let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat ingesteld voor het optimale behoud van smaak en houdbaarheid.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed.Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Stapelen van fruit houdt vocht vast, geeft beschadiging, hierdoor versnelt het bederf en de schimmelgroei. Als het fruit rijp is en je het nog enkele dagen wilt bewaren doe je dit best in de groentelade van je koelkast.Let er wel op dat je het fruit pas in de koelkast legt als het al rijp is.
In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
De boosdoener: ethyleen
Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd. Verse appels kun je op die manier wel tot een maand lang bewaren!
Elstar appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. Bewaar appels op een koele, donkere plaats.Bij voorkeur in de koelkast, daar blijven ze tot wel 4 weken goed.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Voor mee naar school
Iets minder makkelijk om mee te nemen, maar wel heel leuk om weg te geven zijn deze traktaties voor kinderen. Maak supersimpel een piratenbootje van appel of bijvoorbeeld deze peren UFO's. Waar je jezelf ook zonder dat er iets te vieren valt best op mag trakteren!
Door het ontbijt komt de spijsvertering op gang. Volkorenbrood, -cracker of -beschuit, melk, yoghurt met Brinta, havermout, volkoren cornflakes, muesli, fruit of noten. Het hoort allemaal bij een goed begin van de (school)dag.Let wel!
Leg de appel op zijn kop, met het steeltje naar beneden. Snijd de appel links van het klokhuis door, houd de appel bij elkaar. Snijd de appel rechts van het klokhuis door, blijf de appel bij elkaar houden. Draai de appel een kwartslag, zodat je hem nog een keer links en rechts van het klokhuis kunt doorsnijden.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Bewaar ze in de koelkast
Je moet daarnaast voorzichtig met appels omgaan. Als één appel een blauwe plek krijgt, rot deze sneller en hierdoor bederven de andere appels ook sneller. Het beste kun je appels bewaren in de koelkast. Hierdoor blijven ze vaak tot 4 weken goed, ongeveer 2 weken langer dan in een fruitschaal.