In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
E. Leclerc: De historische rivaal van Carrefour en een echte prijsvechter die zich al jarenlang positioneert als 'goedkoopste supermarkt van Frankrijk'.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed. Afdingen is meestal wel een vereiste, omdat de 'vraagprijs' vaak afgestemd is op toeristen.
“In Frankrijk zijn de merken een pak goedkoper dan bij ons” Souvenirs zijn overroepen, tenzij ze in een klein cosmeticadoosje komen.
In Frankrijk, een typische fastfoodmaaltijd kost: 16 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 4.80 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 5.10 EUR en espresso 3.50 EUR. Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
Reken dus gemiddeld op kosten wisselend van €10,- tot €100,- per persoon per nacht. Uit eten gaan kost gemiddeld € 15,- per persoon. De kosten van boodschappen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.
Er zijn dingen die je in Frankrijk bijna nergens kunt krijgen, zoals chocolade hagelslag, vlokken, muisjes, pindakaas, enzovoort.
Is Frankrijk goedkoper dan Nederland? In Nederland is eten en drinken juist 1,1 procent duurder dan gemiddeld. Voor boodschappen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk moet nog meer worden afgerekend dan in Nederland. Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Waar denk je aan als je aan Frankrijk denkt? De meeste mensen denken dan aan wijn, kaas en stokbrood. Anderen denken aan de Eiffeltoren, de tour de France en het typische Franse eten.
Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”