Het vriespunt van water is 0 graden Celsius en het kookpunt 100 graden Celsius. Tussen het vries- en kookpunt zijn dus 100 verdelingen. De eenheid Kelvin heeft dezelfde schaalverdeling als de eenheid Celsius. Het verschil tussen het vriespunt en het kookpunt is 100 Kelvin.
0 graden Celsius komt overeen met 32 graden Fahrenheit. Als je 32 deelt door twee, bekom je 16 graden Fahrenheit ofte MIN 9 graden Celsius. Maar 0 graden Celsius komt ook overeen met 273 K (Kelvin). De temperatuurschaal van Kelvin vertrekt van het absolute nulpunt, -273 graden Celsius.
Voor de omrekening van graden Fahrenheit naar graden Celcius geldt de volgende formule: C = (F – 32) / 1,8 (waarbij C = graden Celcius en F = graden Fahrenheit). Anders geschreven F = (C x 1,8) + 32. Zo zijn ook de rekentools en de tabellen opgebouwd.
Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af. Als we helemaal precies willen zijn in het omrekenen van Kelvin en graden Celsius moeten we gebruik maken van een verschil van 273,15, maar vaak is een verschil van 273 goed genoeg.
100 graden Celsius (℃) is 212 graden Fahrenheit (℉)
Ook in de wetenschap wordt Celsius gebruikt.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek.Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Kouder dan deze temperatuur kan het niet worden! 273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt). Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen.
Het bestaan van een absoluut nulpunt werd voor het eerste ontdekt door Lord Kelvin, in het midden van de 19de eeuw. In de naar hem vernoemde temperatuurschaal is dit het punt van nul Kelvin, wat op de bekende celsiusschaal overeenkomt met zo'n -273,15 graden celsius.
Omrekenen is gelukkig heel simpel! Willen we een temperatuur omrekenen van graden Celsius naar Kelvin? Dan tellen we 273 op bij de graden Celsius. Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af.
0C komt overeen met 32F.
Het nulpunt werd verkregen door de thermometer in een mengsel van ijs, water en ammoniumchloride (een zout) te plaatsen, dat een temperatuur heeft van −17,8 °C. Dit was in die tijd een veel gebruikte methode om een lage temperatuur te krijgen.
Celsius is de maat waarin je meet hoe warm of koud het is (de temperatuur dus). De temperatuur kan zoveel graden Celsius zijn. Als water bevriest dan is het nul graden Celsius. Als water kookt dan is het honderd graden Celsius.
In alle studieboeken staat het: de temperatuur kan nooit verder zakken dan 273,15 graden onder nul, ofwel 0 Kelvin. Maar al in 2005 dacht men dat het moest kunnen, onder het absolute nulpunt duiken.
Het nulpunt van de temperatuurschaal van kelvin is per definitie gelijk aan het absolute nulpunt. Deze temperatuur is gelijk aan −273,15 °C en −459,67 °F.
De absoluut laagste temperatuur die kan bestaan is -273,15 °C – ook wel het absolute nulpunt genoemd. Bij deze temperatuur hebben moleculen en atomen volgens de natuurwetten de laagst mogelijke energie. Zo koud is het echter nergens in het heelal.
Net als er een absoluut nulpunt is van -273,15 °C, bestaat er, volgens de gangbare natuurkundetheorieën, ook een bovengrens van circa 1,42 x 10^32 ofwel 142 miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen °C.
De koudste moleculen ooit door directe koeling zijn behaald. u00a0De temperatuur van strontiummonofluoride (SrF) moleculen daalde naar 2,5 millikelvin - dat is 2,5 duizendste van een graad boven het absolute nulpunt - door middel van een laserkoel- en isolatieproces genaamd u2018magneto-optical trappingu2019 (MOT).
De temperatuurschaal van Réaumur (°Ré of °R) is genoemd naar de Franse natuurkundige René-Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757), die deze schaal ontwikkelde in 1731 op basis van een alcoholthermometer. Het vriespunt van water is gesteld op 0 °Ré, en het kookpunt van water bij normale atmosferische druk op 80 °Ré.
Temperatuur wordt doorgaans gemeten met behulp van de thermometer. De meest gebruikte temperatuurschalen zijn de Celsiusschaal (°C) en de Fahrenheitschaal (°F). In de wetenschap wordt (absolute) temperatuur uitgedrukt in kelvin.
Kelvin (K) is een eenheid van de numerieke indicatie van de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur heeft betrekking op de kleurkarakteristieken van een lichtbron. Kleurtemperatuur en Kelvin-waarden hebben uitsluitend betrekking op lichtbronnen van wit licht.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.