Bütgenbach (Frans: Butgenbach, Waals: Bûtba) is een gemeente in de Belgische provincie Luik. De gemeente ligt in het Duitstalig oostelijk deel van het land.
De gemeenten Malmedy en Weismes zijn overwegend Franstalig maar hebben faciliteiten voor Duitstalige Belgen.
Het Waals (Walon) is een Romaanse streektaal die in het grootste deel van Wallonië gesproken wordt door een deel van de bevolking. Waals wordt ook gesproken in de regio Givet in het Franse deel van de Ardennen. Volgens schattingen zijn er in totaal 600.000 sprekers.
Anders dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het onderwijs van het Nederlands in Wallonië niet verplicht. Op de meeste lagere scholen kunnen de leerlingen ervoor kiezen vanaf de vijfde klas. In het middelbaar moet vanaf het eerste jaar minstens één vreemde taal worden gekozen.
Wallonië (Frans: Wallonie; Duits: Wallonie(n); Waals: Walon(r)eye) is de zuidelijke deelstaat van België en is in hoofdzaak Franstalig. De inwoners worden Walen genoemd. Wallonië beslaat met 16.844 km² in oppervlakte ruim de helft van het land.
Een dode taal is een taal die in het dagelijks leven door niemand meer als voertaal wordt gebruikt, anders gezegd een taal die niemand meer beschouwt als zijn of haar moedertaal, in tegenstelling tot levende talen.
Met Belgen (Frans: Belges; Duits: Belgier) worden in het hedendaags taalgebruik meestal de inwoners aangeduid van het land België, dat in 1830 met de Belgische Revolutie werd opgericht. Het wordt ook wel gebruikt voor personen van voor de onafhankelijkheid (aangezien ze geboren werden op huidig Belgisch grondgebied).
Anders dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het onderwijs van het Nederlands in Wallonië niet verplicht. Op de meeste lagere scholen kunnen de leerlingen ervoor kiezen vanaf de vijfde klas. In het middelbaar moet vanaf het eerste jaar minstens één vreemde taal worden gekozen.
Het Belgisch-Nederlands, meestal Vlaams genoemd, is een variant van het Nederlands zoals die in België gebruikt werd en nog steeds wordt, en onderscheidt zich van het Standaardnederlands door haar accent en enkele typische woordkeuzen.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
Via het wetenschappelijk onderwijs (wo) behaalden 19 duizend voltijdstudenten met vooropleiding vwo een bachelordiploma in 2007/'08. Deze opleidingen duren 3 jaar. De wo-gediplomeerden overschreden dit echter gemiddeld met ruim 1,5 jaar.
Gemiddelde huiswerktijd
Leerlingen van het vbo besteden gemiddeld één uur en een kwartier aan hun huiswerk, terwijl havo-leerlingen gemiddeld één uur en veertig minuten per dag hiermee bezig zijn. In elk onderwijstype besteden meisjes meer tijd aan huiswerk dan jongens.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
Van de huishoudens met een zelfstandige had 20 procent in 2017 een inkomen van meer dan 50 000 euro. Bij werknemers kwam dit bij 7 procent van de huishoudens voor. Onder uitkeringsontvangers komt een inkomen van 50 000 euro of meer nauwelijks (0,2 procent) voor.
Eind 2021 maakte het vorige kabinet bekend € 3,2 miljard te steken in een verlaging van de energiebelasting. Ook werd een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 200 per huishouden aangekondigd om de gevolgen voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau te verzachten. Dat geldt ook voor ouderen met lage inkomens.
De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn gemiddeld ouder dan de hoofdkostwinners van niet-miljonairshuishoudens. De gemiddelde miljonair is 59 jaar en daarmee 8 jaar ouder dan de gemiddelde niet-miljonair. In figuur 1 zien we dat slechts 6 procent van de miljonairs jonger is dan 40 jaar.
Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als kruiden werden verjus, wijn en azijn gebruikt.
De middeleeuwse samenleving was ingedeeld in standen. Bovenaan stond de koning of keizer met daaronder de geestelijken. Daarna de edelen (graven, hertogen en ridders) en onderaan de boeren en burgers. Rond 800 behoorde Nederland tot het Frankische rijk, met Karel de Grote als koning.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Rituals is een Nederlands cosmeticabedrijf met meer dan 800 winkels, verspreid over 33 landen. Het assortiment bestaat met name uit luxueuze hygiëneproducten, zoals zeep, bodyscrubs en crèmes, waarbij oriëntaalse geuren het uitgangspunt zijn.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
'Zeeman kan een vaste lage prijs hanteren omdat we elk T-shirt verkopen en dus niet met voorraad blijven zitten. In tegenstelling tot modemerken die fashion verkopen. Vaak verhogen zij de prijs iets, omdat ze er rekening mee houden dat een deel via de uitverkoop wordt verkocht.
Aanvankelijk was dit bijverkoop, maar later werd het aandeel "allerlei" net zo groot als textiel en kleding. Wierdsma schreef in 1991 het boekje "Een leven lang wikken en wegen", over de winkelketen Wibra en zijn werkzaamheden.
ALDI (een afkorting van Albrecht Diskont) is een internationaal opererende Duitse keten van discount-supermarkten, opgericht in 1946 in Essen (Noordrijn-Westfalen) door de broers Karl Albrecht (1920-2014) en Theo Albrecht (1922-2010).
De grootste hypermarkten van België zijn een Cora hypermarkt in Anderlecht (Brussel) met een oppervlakte 15.000m², en de tweede grootste is de Carrefour Planet in het B-Park winkelcentrum in Brugge met een grootte van 14.000m².