Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Leg de fles achterin de koelkast, en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 tot 5 dagen op.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Hoe weet je of cava nog goed is? Cava's en champagnes rijpen vaak nog eens 6 maanden in een wijnkelder. Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Zo'n drie dagen lang. Maar: hoe minder er nog in de fles zit, hoe sneller de sprankel eruit gaat. Een halfvolle fles kun je maximaal anderhalve dag bewaren. Daarnaast is je cava open bewaren niet zo'n goed idee.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Gebruik een speciale Champagne-afsluitdop of -stopper.
Er bestaan afsluitdoppen en stoppers die speciaal ontworpen zijn voor het bewaren van overgebleven Champagne. Ze passen dan ook perfect op de fles. Sommige hiervan sluiten de fles vacuüm af. Ze verwijderen de overtollige lucht in die in de fles zit.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
'Hij bestelde eerst een fles witte wijn van 36 euro', vertelde een woordvoerder van de club. Het duurde echter niet lang voor de man magnumflessen Dom Perignon aan 1000 euro per stuk begon te bestellen. Later liet hij een fles van zes liter Cristal champagne aanrukken. Kostprijs: 43.300 euro.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
Heidsieck 1907
Met een niet te bevatten prijs van 275.000 dollar per fles is deze Heidsieck uit 1907 de onbetwistbare nummer één van onze lijst. Zoals de naam aangeeft, werd deze vintage Champagne gebotteld in het jaar 1907.
Houdbaarheid prestige cuvee
Voorbeelden van prestige cuvees zijn Dom Perignon, Louis Roederer Cristal, Salon S en Krug Clos de Mesnil. Sommige van deze prsetige cuvees zijn wel 10 - 15 jaar houdbaar. Uiteraard afhankelijk van het jaar en de manier waarop deze bewaard wordt en bewaard is geweest.
Prijs € 34,90.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.