newtonmeter is hetzelfde als joule. Er is veel samenhang in de eenheden in de natuurkunde: alles is eigenlijk terug te brengen tot 7 grondeenheden.
Een joule is gelijk aan één newton maal één meter (Nm).
1 joule wordt gedefinieerd als de energie die nodig is om een bepaalde massa te verplaatsen met een kracht van 1 Newton over een afstand van 1 meter. 1 Joule is dus 1 Wattseconde.
In Binas tabel 4 is te vinden dat de eenheid van energie de Joule is. Hierachter staat: J = Nm. Uit vraag a weten we dat N = kg·m·s-2. Als we dit invullen in J = Nm krijgen we J = kg·m·s-2·m = kg·m2·s-2.
Wat betekent Nm? Het is een samengestelde eenheid overeenkomend met de kracht van 1 newton (1kg = 9,81 N in Nederland) uitgeoefend op een arm van 1 meter.
Moment word uitgedrukt in NewtonMeter. 10 Newton komt overeen met 1kg. Dus wanneer iets met 20 Nm (Newtonmeter) aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat je met 2kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.
1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Wat is de eenheid van energie? De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
De joule is de eenheid van energie in het SI-stelsel. Het is de energie die nodig is om een voorwerp over één meter te verplaatsen met een kracht van één newton. De newton is de kracht die nodig is om een voorwerp van één kilogram in één seconde een snelheid te geven van één meter per seconde.
Heb je 24 joule beschikbaar, dan weet je dat je daarmee een voorwerp 6 meter kunt verduwen met ene kracht van 4 newton, of twee meter kunt verduwen met een kracht van 12 N, enz.
Het is goed om een klein beetje een idee te krijgen van hoeveel energie een joule is. Er is ongeveer 10 joule nodig om een voorwerp van één kilogram één meter op te tillen.
Een joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om iets van 98,1 gram één meter op te tillen. Dat klinkt nog wat ingewikkeld, 200 joule komt overeen met de druk van 20 kilo aan gewicht dat de neus van een werkschoen moet kunnen weerstaan. Bekijk ons assortiment SB werkschoenen.
Kracht wordt uitgedrukt in newton, symbool N. Een newton is gedefinieerd als de kracht die nodig is om een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m s2 te geven: 1 = 1 kg m s2 .
Eén Nm is de kracht van 1 newton op een afstand van 1 meter tot het draaipunt. De berekening hiervoor is dus: Nm = Uitgeoefende kracht x afstand tot draaipunt.
De energie die nodig is om een kleine appel (102 g) één meter op te tillen op aarde, is 1 joule bij een valversnelling van g = 9,81 m/s2. Een lamp met een elektrisch vermogen van 1 watt verbruikt in 1 seconde 1 joule aan elektrische energie.
Energie kan van de ene vorm omgezet worden in de andere, maar verdwijnt nooit zomaar. Er zijn namelijk verschillende energievormen.De totale energie in een gesloten systeem verandert nooit!De totale hoeveelheid energie blijft gelijk.
Energie kan verschillende vormen aannemen, zoals kinetische energie, warme-energie of potentiële energie.
Wat is het verschil tussen kracht en energie? - Quora. Als een kracht een beweging veroorzaakt spreken we in de natuurkunde van arbeid en arbeid is energie.
Als het vermogen van een apparaat bijvoorbeeld 500 W is en hij werkt voor 6 seconden dan is de energie 6 x 500 = 3000 J. Energie wordt ook wel gemeten in kilowattuur (kWh).
Eén gigajoule is 1.000.000.000 (een miljard) joule of 1.000.000 kilojoule. Gigajoule wordt vaak gebruikt als het gaat over het energieverbruik van aardgas. 1 gigajoule is de energie die gewonnen kan worden uit ongeveer 30 kubieke meter aardgas of 278 kWh.
Eén millijoule is 10−3 joule.
400 nm (violet) en 750 nm (rood). Dat komt neer op frequenties van ca. 400 THz (rood) tot 750 THz (violet). De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte en violet voor de kortste.
nog één ding vergeet te noemen en dat is dat één watt ook is één Nm/sec, oftewel één Newtonmeter per seconde. Dat is de echte definitie van 1 watt, waaruit dus weer noodgedwongen moet volgen dat één Joule één Newtonmeter is.