Veel mensen denken er waarschijnlijk niet bewust over na, maar hoe je je bier bewaart is van grote invloed op de smaak. Je dient het bier te bewaren op een donkere, koele (tussen de 10 en 15 graden), enigszins temperatuur constante plek. Wanneer je bier in (direct) zonlicht staat is het binnen de kortste keren verpest.
Een constante temperatuur van tussen de 10 en 15 graden is voor de meeste bieren ideaal. Voor het drinken kunnen de bieren in de koelkast worden gezet om ze naar de juiste drinktemperatuur te krijgen. Als u bieren kort bewaart, zet ze dan rechtop neer. In de koelkast is het beste om ze altijd rechtop te zetten.
Bier koelen in zout water met ijs
Vul je schaal met water en doe er veel ijsblokjes bij. Voeg daarna een aantal eetlepels zout toe, veel zout is geen probleem. Roer het en leg dan je bier in de schaal. Na ongeveer een minuut roer je het geheel nog even.
Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo'n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder. Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius.
Gewoon op het bovenste plankje of bovenin de deur dus, daar blijft de smaak het beste bewaard zonder dat het snel bederft.
Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren. Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste waren of producten die bacteriegevoelig zijn.
Bovenste plank(en)
Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan!
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Drinkbaarheid. Bier dat contine gekoeld is, behoudt zijn kenmerkende smaken over het algemeen ongeveer 1 dag.
Hoeveel flesjes bier gaan er eigenlijk in zo'n koelkast? In onze koelkasten passen ruim 11 kratten van 24 flesjes. In dit rekenvoorbeeld gaan we uiteraard wel uit van flesjes van 33cl. Dan zit de koelkast wel dusdanig vol dat er verder niets meer bij kan.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
Dubbels en tripels zijn wat zwaardere bieren en die drink je ook op een iets warmere temperatuur. Dubbel bieren drink je tussen de 6 en de 8 graden en de tripel bieren zijn zwaarder dus die drink je nog warmer.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Bier staand of liggend bewaren? De vuistregel is dat je een fles met een kurk liggend bewaart en met een kroonkurk staand. Kurk kan namelijk uitdrogen en afbrokkelen, terwijl een kroonkurk dan weer gaat roesten als het contant in aanraking komt met vocht.
Belangrijk bij het drinken van een lekker bier is temperatuurschommelingen te voorkomen. Heerlijke aroma's en de gist in je bier kunnen hierdoor snel aan kwaliteit gaan verliezen. En dat wil je natuurlijk liever niet. Bewaar het bier dan ook altijd op een plaats met een stabiele temperatuur.
Alcoholische dranken zijn het lekkerst als ze goed gekoeld zijn. Als je snel je biertje wilt koelen, kun je het bier invriezen voor korte tijd. Vanaf -2 graden Celsius bevriest je bier in de vriezer. Sterkere biertjes hebben een lagere temperatuur nodig om volledig te bevriezen.
De meest eenvoudige manier om je bier koud te krijgen is door ze in de vriezer te zetten. In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
Bier kun je prima een dag bewaren na openen. Door zuurstof verliest het bier echter smaak en is er kans op oxidatie. Laat het daarom niet te lang open staan en sluit het goed af. Mits het niet muf ruikt, proeft of er vreemd uitziet, kun je bier na openen prima drinken.
De meeste groenten kun je in de koelkast bewaren, net als het meeste fruit. Kiwi's, peren en appels, kun je bijvoorbeeld prima in de koelkast bewaren. Net als asperges, broccoli en bloemkool. Maar voor veel producten is het niet nodig om ze in de koelkast te bewaren.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.