Door deze winter de MTB te pakken leer je nóg mooiere routes kennen. Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Net als met de meeste sporten train je het lichaam en wordt je fitter. Maar mountainbiken is niet alleen maar trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek, en coördinatie. Het is niet eenzijdig en dus perfect om op meerdere fronten fitter te worden.
De gemiddelde snelheid van een mountainbike op een verharde weg ligt rond de 20 kilometer per uur. In het bos ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 kilometer per uur. Het inschatten van de gemiddelde snelheid op een mountainbike is echter zeer moeilijk. Veel hangt af waar je gaat mountainbiken; on-road of off-road?
Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit.
Als je voor het eerst gaat fietsen, probeer dan vooral je duurconditie op te bouwen. Dat doe je door op een rustig tempo een langere afstand te fietsen. Het gaat dus niet om de snelheid waarmee je fietst, maar om de kilometers die je maakt.
Om 30 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 46 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 30 km ongeveer 2 uur, en met wind mee ongeveer 1 uur en 36 minuten. Op een elektrische fiets doe je 1 uur en 12 minuten over 30 km.
Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Elke extra geïnvesteerde euro zou een verhoging van de gemiddelde snelheid kunnen opleveren van tussen de 0,0004 en 0,0007 kilometer per uur. Ergens zal dat verband afvlakken: op een fiets van een ton ga je niet 70 kilometer harder rijden.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Door regelmatig te mountainbiken, bouw je geleidelijk spiermassa op waardoor je energieverbruik stijgt. Spieren verbruiken in vergelijking tot vetmassa veel energie. Dit helpt je bij afslanken of op gewicht blijven. Mountainbiken is erg trendy en wordt door steeds meer mensen beoefend.
Fietsen is een prima sport voor mensen met een gezonde rug, zowel mountainbiken als het snellere fietsen op een racefiets.
Op een mountainbike ben je veel actiever bezig met je bovenlichaam. Dat maakt mountainbiken tot een hele goede core-training. Tijd om die core eens even flink te trainen! En iedereen weet inmiddels wel dat je ook op de racefiets voordeel hebt van een goede sterke core.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën, wat aanzienlijk meer is dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk slechts twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar je werk te fietsen, kun je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Denk aan volkorenpasta, quinoa, volkorenrijst, bananen, sinaasappels, ontbijtkoek, zoet beleg en volkorenbrood. Zorg ook voor voldoende eiwitten na het wielrennen. Deze spelen een rol bij opbouw en herstel van je spieren.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur. Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
De beginnende fietser: 26 km/u gemiddeld.
Fietsen is goed om te ontspannen en helpt tegen stress
Het heeft effect op je hele lichaam en gevoel; je lijf en ademhaling komen tot rust, maar ook je hoofd. Fietsen heeft positieve effecten op het verminderen van stressklachten en tijdens het fietsen maakt je bepaalde stofjes aan, zoals endorfine en serotonine.
Luister elk moment naar je lichaam.
Je langste rit plan je best een 2 tal weken voor je uiteindelijke doel. Zelfs als je traint voor een tocht van meer dan 200 km hoeft deze rit niet veel langer dan 6 uur te zijn. Zeer lange trainingen zijn zeer belastend voor je lichaam waardoor je deze beter in aantal beperkt.
Buikspieren
Naast je onderlichaam, gebruik je tijdens het fietsen ook je bovenlichaam. De buikspieren bijvoorbeeld. Deze ondersteunen het maken van de trapbeweging. Daarnaast zorgen ze voor een stabiele houding op de fiets en voor meer evenwicht.
Mountainbiken is een fullbody sport, met focus op benen en core. In mindere mate borst en triceps. Andere spiergroepen zoals rug, biceps en schouders worden als antagonist ook gebruikt bij bepaalde bewegingen, maar deze hoef je eigenlijk niet specifiek te trainen voor mountainbiken.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.