Kies voor dingen die je niet hoeft uit te pakken uit een papiertje en die niet kruimelen: minder afval én je houdt je auto schoon. Wat groenten (kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, een rauwe wortel …) of fruit (appel, druiven …), een handvol ongezouten nootjes, een (vooraf gepeld) hardgekookt ei …
Broodjes en wraps
Belegde broodjes worden gauw zompig. Eet ze daarom relatief snel op. Of leg er wat ijsbergsla tussen voor een beetje bite. Een goed alternatief zijn de gevulde broodjes zoals krentenbollen, worstenbroodjes of kaasbroodjes.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep. Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast. Probeer ingrediënten mee te nemen die je kunt mixen en matchen. Een komkommertje in je salade voor 's avonds, maar ook op brood in de ochtend.
Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Een ijsje hier, een frietje daar, biertjes, koekjes, taartjes, ga zo maar door en het is vakantie dus helemaal goed om daar ook van te genieten. Maar elke dag is niet nodig zeker niet als je bewuste en voedzame maaltijden eet. Neem voor de eerste paar dagen wat stukken groenten en fruit mee.
Op Lowlands staan genoeg kraampjes en eetplekken, maar zijn vaak erg prijzig. Op een meerdaags festival mag je vaak je eigen drink-en etenswaren meenemen. Houd rekening ermee dat je iets niet snel kan opwarmen of koelen. Kies dus voor eten wat niet snel bederft: appels, crackers, chips, koekjes en krentenbollen.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Je kunt de sandwiches gerust ruim van tevoren maken zonder dat ze droog worden (tot gebruik uiteraard wel goed afdekken met vershoudfolie). Helaas is dit brood echter niet zo makkelijk te vinden, tenzij je een pasje voor een horecagroothandel hebt.
1000 kilometer rijden wij ook ongeveer in 1 dag. Dan wisselen we wel om de 2 tot 3 uur van bestuurder. Even beentjes strekken en naar het toilet.
Rij je alleen korte stukken dan blijft het vocht in de motor zitten, en heb je kans dat er witte smurrie vormt in de oliedop en op andere nare plekken. Zorg dus altijd dat je regelmatig een goed stuk rijdt, zodat de motor zo nu en dan op temperatuur komt. Een Italiaans beurtje is ook een overweging waard.
Boter kan een week buiten de koelkast bewaard worden, mits het op een droge, koele plek is. Je keukenkastje zal zich dus prima lenen als bewaarplek, mits het buiten niet hartstikke warm is. Loopt de temperatuur buiten hoog op, dan kun je de boter beter toch in de koelkast bewaren.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta (lees hier het recept voor zelfgemaakte notenspread) en pindakaas met 100% pinda's of noten. Hummus zonder zout.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.