Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.
Beweging perst de voedingstoffen uit het gewrichtsvloeistof in het kraakbeen. Daarnaast zorgt beweging voor minder overgewicht en dus minder overbelasting van de gewrichten. Ten slotte gaat artrose vaak gepaard met stijfheid. Deze stijfheid neemt toe als je niet in beweging blijft.
Een defect in het kraakbeen kan voor vele soorten ongemak zorgen. Zoals zwelling, pijn wanneer u de knie belast, slotklachten en een krakend gevoel. Dit kan zorgen voor een beperking van de mobiliteit en zal dus de dagelijkse handelingen belemmeren. Zelf kunt u aanvoelen wat wel en niet mogelijk is.
Beweging is belangrijk voor de gewrichten. De enige manier om het kraakbeen te voorzien van voedingsstoffen en om schadelijke stoffen te verwijderen is door te bewegen. Als je niet voldoende beweegt wordt het kraakbeen poreus en versnelt de afbraak. Ook kan het kraakbeen gaan ontsteken.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Artrose is niet te genezen. Wel kunnen er maatregelen getroffen worden waardoor de klachten afnemen, zodat u in het dagelijkse leven zo min mogelijk wordt beperkt. Dit zijn bijvoorbeeld: Oefentherapie om het functioneren van de spieren en gewrichten op peil te houden.
De groei van de botten vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar bevinden zich de groeischijven. In de groeischijven zitten kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen zich en veranderen uiteindelijk in botcellen.
frites, kroketten en aardappelpannenkoekjes (rijk aan vet en pro-inflammatoire omega-6-vetzuren) vet vlees en worst. vette vis. varkensvlees (bevat arachidonzuur)
Soepele gewrichten
Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van kraakbeen.
Gewrichtskraakbeen heeft bij volwassenen slechts beperkte mogelijkheden tot herstel, omdat kraakbeen geen zenuwen, bloedvaten en lymfe-afvoer bevat. (Lymfevocht circuleert door het lymfevatenstelsel. Dat maakt onderdeel uit van het netwerk van aderen. Het fungeert als het afvoersysteem van het lichaam).
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose. Je kan best veel drinken, maar liefst geen alcohol.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen. Gember moet nog beter onderzocht worden, en het kan dus zijn dat het bij jou niets doet.
• Hyalien kraakbeen
Dit soort kraakbeen komt het meeste in je lichaam voor en biedt zowel stevigheid als flexibiliteit. De uiteinden van de botten in de gewrichten zijn bekleed met hyalien kraakbeen.
Dit laatste geeft meestal diepe pijn bij belasten, bij slijtage komt er ook stijfheid van de enkel bij. Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen, daardoor zal een behandeling nodig zijn.
Glucosamine en Chondroïtine
Dit zijn de bouwstenen van glycosaminoglycanen, die belangrijke bestanddelen van kraakbeenweefsel zijn. Er is echter nog geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs gevonden, dat Glucosamine en Chondroïtine ook daadwerkelijk versleten kraakbeen kan helpen herstellen.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.