1.23 Procesreglement) ▪ Klemmende redenen zijn “omstandigheden waardoor het voor een partij redelijkerwijs niet mogelijk is de proceshandeling binnen de gestelde termijn te verrichten of op de zitting te verschijnen” (art.
Een gemotiveerd verzoek om uitstel van de zitting moet schriftelijk (niet via e-mail) worden ingediend. Wanneer er kort voor een zitting bijzondere omstandigheden zijn waardoor u niet aanwezig kunt zijn, dan kan het verzoek telefonisch worden gedaan.
Wanneer een vonnis wordt 'aangehouden'
Dat wil zeggen dat de uitspraak tot een nadere datum wordt uitgesteld. Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
Verhinderdata zijn dagen waarop een partij in ieder geval niet in de gelegenheid is een zitting bij te wonen. De rechtbank zal met die verhinderdata bij het plannen van de kort geding zitting rekening houden. Als gedaagde partij bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen.
Heeft u meer tijd nodig voor uw reactie? U kunt 1 keer 4 weken uitstel krijgen voor het sturen van uw schriftelijke reactie op de dagvaarding. Vraag om uitstel door de rechtbank een brief of e-mail te sturen. Deze moet uiterlijk op de dag vóór de rolzitting binnen zijn.
Hoe vraag ik om uitstel van mijn rechtszaak? Vraag zo snel mogelijk om uitstel via een aangetekende brief. Deze brief stuurt u naar de griffie van de rechtbank waar uw zitting is. Het adres van de griffie staat op de dagvaarding.
Uitstel niet vanzelfsprekend bij kort geding procedure
Uitstel wordt namelijk niet vanzelfsprekend aan de gedaagde partij gegeven. Alleen met uw toestemming kan er uitstel worden verleend aan de gedaagde partij. Dat is het grote verschil met een reguliere gerechtelijke procedure.
Verweer in de conclusie van antwoord
Het verweer op de dagvaarding komt in de schriftelijke conclusie van antwoord. De rechter verleent de gedaagde partij vier of zes weken uitstel voor het indienen van de conclusie van antwoord. Dit kan er dus ook voor zorgen dat de rechtbankprocedure iets langer duurt.
» Meer over conclusie van antwoord conclusie van antwoord: de rechter bepaalt daarvoor een nieuwe roldatum. De gedaagde kan daarvoor in de regel één keer een uitstel van vier weken vragen.
Bij het aanhouding van een rechtszaak wordt een beslissing uitgesteld. Er zijn geen regels hoe vaak een rechter een zaak mag aanhouden. Wel is het zo dat een rechter een zogenaamd 'redelijk termijn' moet hanteren.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Algemeen. Voor alle soorten zaken geldt dat het mogelijk is de zitting te verplaatsen als de zitting nog niet definitief is gepland. Is de zitting definitief gepland, dan kunt u een verzoek om de zitting te verplaatsen voorleggen aan de rechter die uw zaak behandelt. Dat kan alleen als u een dringende reden heeft.
U kunt een klacht indienen als u vindt dat een rechtbank of een rechtbankmedewerker u niet correct heeft behandeld. U stuurt dan een brief naar het bestuur van die rechtbank. Dit moet u binnen 1 jaar na het voorval doen.
Raad van Discipline Amsterdam, 2 juli 2001
De advocaat mag zich niet op een ongelegen moment uit een zaak terugtrekken en dient zorgvuldig te werk te gaan teneinde de belangen van de cliënt niet te schaden.
Als de rechter, na alles in overweging genomen hebbende, van mening is dat de eis onverkort gehandhaafd moet worden, dan wordt de vordering tot persistit uitgesproken. De uitdrukking komt uit het Latijn en wil zeggen 'ik handhaaf'. Als deze term gebruikt wordt, dan komt dit altijd aan het slot van de conclusie.
Ook kan de beslissing zijn dat de verdachte een strafbeschikking krijgt aangeboden (zie mijn eerdere blog). Daar gaat blijkbaar wat tijd overheen want het is geen uitzondering dat het een jaar duurt voordat er weer iets gebeurt. Na drieënhalf jaar krijgt de verdachte een dagvaarding en moet hij bij de rechter komen.
Vanzelfsprekend is dit afhankelijk waartoe de veroordeelde partij in kort geding is veroordeeld. Afhankelijk van welke acties de gerechtsdeurwaarder moet ondernemen, zal hij u als opdrachtgever kosten in rekening brengen. Daarnaast zal de gerechtsdeurwaarder ook de veroordeelde partij kosten in rekening brengen.
In een kort geding (spoedprocedure) vraagt u de civiele rechter om een snelle (voorlopige) beslissing over uw conflict. De rechter geeft in een kort geding nooit een definitief oordeel. Daarom kan hij bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen.
De zeven dagen is een minimale termijn. De zitting kan dus bijvoorbeeld ook pas drie maanden na betekening van de dagvaarding plaatsvinden. Tot uiterlijk 1 jaar na betekening van de dagvaarding kan de zitting worden ingepland. Zittingen kunnen altijd van maandag tot en met vrijdag plaatsvinden.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
Als u de eisende partij bent dan moet u, als het een dagvaardingszaak is, deurwaarderskosten betalen voor het betekenen van de dagvaarding. Die kosten bedragen ongeveer € 100,- inclusief BTW. Als u de procedure wint moet uw wederpartij die kosten aan u vergoeden.
Recht op rechtspraak
Een rechter mag geen recht weigeren. Iedereen in Nederland, die vindt dat hij niet eerlijk is behandeld of niet heeft gekregen waar hij recht op heeft, heeft recht op een oordeel van een rechter. Een burger kan zich laten bijstaan door een advocaat.