Ga gebukt achter de linkerschouder van de gewonde zitten en plaats uw rechtervoet achter zijn hoofd. Schuif vervolgens uw handen in de oksels van het slachtoffer en trek hem in een haal omhoog, waarbij uw eigen lichaam hem ondersteunt.
Schuif dan je linkerarm onder de linker oksel door en leg die naast je rechterhand op de onderarm van het slachtoffer. Trek vervolgens de gewonde tegen je aan en beweeg richting de deur van de auto. Zijn de hoofden buiten de auto, trek dan je benen en rug recht en sleep zo de gewonde uit de auto.
De noodvervoersgreep van Rautek of Rautekgreep is een greep waarmee een slachtoffer van een ongeval naar een veilige plek kan worden vervoerd. De greep wordt door onder meer door EHBO-ers en BHV-ers gebruikt, indien het noodzakelijk is het slachtoffer op korte afstand te verplaatsen.
Als je de plek niet veilig kan maken vraag je eerst het slachtoffer of hij of zij zichzelf kan verplaatsen. Mocht dit niet het geval zijn, dan laat je het slachtoffer weten dat je hem/haar zult verplaatsen. Je voert de Rautekgreep uit om het slachtoffer naar een veilige plek te brengen.
Mogelijkheid 1: bewusteloos en liggend op de zij
Verplaats het slachtoffer dan niet, laat hem liggen op zijn zij en blijf de ademhaling controleren. Dit kan je doen door met je handen op de borst en rug te voelen.
Voordat je de Rautekgreep uitvoert, trek je het slachtoffer zoveel mogelijk naar de bedrand, eventueel met behulp van laken of deken. Als het je niet lukt (in een korte tijd), reanimeer je het slachtoffer op bed.
Pak één onderarm. Als er letsel is aan één van de armen pak je de arm zonder letsel. Leg deze onderarm horizontaal voor de borst van het slachtoffer. Krul je handen met duimen en vingers tegen elkaar aan over de onderarm van het slachtoffer.
Loop om het slachtoffer heen en leg de beken gekruist. Haak de voet van de gezichtszijde achter de andere voet. Plaats de arm aan de andere zijde langs het het achterhoofd van het slachtoffer, zonder de arm meer dan 10 cm boven de grond op te tillen. Onthoudt dit met de 'Superman'-houding.
Deze greep wordt toegepast wanneer een slachtoffer na een ongeval noodgedwongen verplaatst moet worden naar een veilige plek. Dit kan bijvoorbeeld na een verkeersongeluk zijn wanneer het slachtoffer midden op de weg ligt. Met behulp van deze greep kan een slachtoffer veilig én snel verplaatst worden.
Trek het gebogen been naar je toe, terwijl je de hand van het slachtoffer tegen zijn wang houdt. De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen. Zorg dat de elleboog de grond raakt. De elleboog ligt dan voor de dwarsgeplaatste arm van het slachtoffer.
Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in de stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden. Leg daarvoor een hand met gespreide vingers op de bovenbuik net onder de borstkas met je vingers naar het hoofd wijzend.
Bij de snelle kantelmethode handel je als volgt:
Pak heup en schouder vast en trek het slachtoffer onmiddellijk naar je toe. Hij ligt nu met zijn borstkas op je dijen. Kantel het hoofd iets achterover en maak de mondholte leeg. Draai hem terug op zijn rug, let op het hoofd, en ga door met reanimeren.
Als iemand bewusteloos is maar nog wel gewoon ademt, leg je diegene in de stabiele zijligging. Het is geen ingewikkelde houding om iemand in te krijgen, maar je moet wel even weten hoe je het doet.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
Het moet zo snel mogelijk herstart of gedefibrilleerd worden, met een elektrische schok. Elke minuut is kostbaar: al na drie, vier minuten hartstilstand kan er schade zijn aan hart en hersenen; na tien minuten is de hersenschade onherstelbaar.
Beademen met de mond-op-mondtechniek is moeilijk en wordt daardoor in de praktijk slecht uitgevoerd. Tijdens de ventilatiepogingen kan er geen hartmassage uitgevoerd worden, wat een nadelig effect op de overleving kan hebben.
Doe geen dingen die jezelf in gevaar brengen of het letsel van het slachtoffer verergeren. Verslepen kan wonden en breuken verergeren, doe dit dus alleen als het slachtoffer op een gevaarlijke plek ligt.
Door de stabiele zijligging zorg je dat de luchtwegen vrij worden gehouden. Dat is belangrijk, want bij een bewusteloos slachtoffer kunnen de spieren in de keelholte verslappen.Daardoor kan de tong in de keel zakken en de ademweg worden geblokkeerd.