Condooms worden uitvoerig getest en scheuren niet zomaar. Het materiaal is stevig en zeer rekbaar. Omdat het zo dun is, is een beschadiging echter wel snel gemaakt. Grootste oorzaak van scheuren is dan ook beschadiging tijdens bewaren en/of gebruik.
Als je een condoom correct gebruikt, is het 98% doeltreffend, bijna even doeltreffend als de pil. Bovendien beschermt het je tegen soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen). Het is cruciaal dat je bij het vrijen altijd anticonceptie gebruikt als je niet zwanger wil worden of als er een risico op soa's is.
Rol het condoom zorgvuldig af, voorkom dat het condoom in aanraking komt met je nagels, dit kan het condoom beschadigen waardoor het kan scheuren tijdens het vrijen. Voor de veiligheid van het condoom mag je extra glijmiddel gebruiken op het condoom. Gebruik altijd glijmiddelen op waterbasis of siliconebasis.
Hoe weet u zeker dat het condoom goed is aangebracht? Het condoom glijdt niet en blijft op zijn plaats op de stijve penis.Het condoom is gelijkmatig afgerold tot aan de basis van de penis.Het reservoir bevat geen lucht.
Een te krap condoom (met een te kleine omtrek) kan eerder knappen en een te groot condoom kan afglijden. Je kunt beter een dunner, goed passend condoom gebruiken (met voldoende glijmiddel) dan een extra dik maar te krap condoom.
Betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Nee, we hebben het over het rubberen dingetje, beter bekend als het condoom, wat we over het edele deel van de man schuiven. Het ding kan te klein zijn, kapot scheuren of hij krijgt er spontaan een slappe van, maar het kan ook vast blijven zitten in je vagijn.
Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden. 20 tot 27% van de mensen die de terugtrekkingsmethode gebruiken als enige vorm van anticonceptie zullen binnen een jaar zwanger zijn (ongeveer 1 op de 5 vrouwen)3,4.
De meeste condooms zijn 1 tot 5 jaar houdbaar, maar de levensduur van het condoom is eigenlijk afhankelijk van het materiaal van het condoom. De houdbaarheid van latex condooms kan bijvoorbeeld oplopen tot 5 jaar, wat weer afhangt van het veilig bewaren van condooms.
De meeste condooms hebben in de originele verpakking een levensduur van één tot vijf jaar, al is dat volledig afhankelijk van het materiaal. Latex is bijvoorbeeld zo'n vijf jaar te gebruiken, terwijl latexvrije condooms niet langer te gebruiken zijn dan drie jaar.
condooms kunnen niet tegen extreme kou en grote hitte. met iets scherps aanraken: nagels, tanden of sleutels. in één keer afrollen zonder het topje dicht te knijpen. Doordat er lucht in zit kan hij knappen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Een condoom omdoen is geen moeilijke vaardigheid, het is redelijk eenvoudig en iedereen kan het (leren). Uiteraard kan er bij het gebruik van een condoom wel het een en ander mis gaan. Het condoom kan scheuren of tijdens de seks afglijden, je kan van zo'n condoom 'accident' behoorlijk veel stress hebben.
Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.
Begin met de minipil op de 1e dag van je ongesteldheid. Dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Je kan ook starten tussen de 2e en 5e dag vanaf het begin van je ongesteldheid. Gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom als je seks hebt.
Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week.
De dunste condooms van Durex zijn 100% betrouwbaar en veilig in gebruik. Condooms die in Nederland (Europa) verkocht worden moeten een CE-keurmerk hebben.
In de winkel kosten de meeste condooms van deze merken gemiddeld € 0,80 tot € 2,00 per condoom! Het Engelse merk Pasante heeft een vergelijkbaar assortiment als Durex. Zelfs uitgebreider, met meer keuze in maten condoms en latexvrije condooms.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Je bent misselijk
Misselijkheid is daarom een van de eerste symptomen van zwangerschap: veel vrouwen zijn regelmatig misselijk tussen de 2 en 8 weken na de bevruchting. Het misselijke gevoel begint rond de verwachte menstruatie en soms zelfs al een paar dagen eerder.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Durex condooms zijn normaal gesproken 5 jaar houdbaar. Met een houdbaarheidsdatum van drie jaar is Durex Avanti Latexvrij momenteel de enige uitzondering.