Veelvoorkomende problemen Door daling van het grondwaterpeil, bijvoorbeeld door bouwputten of lekkende riolen, kan funderingshout droog komen te liggen. Hierdoor ontstaat schimmelaantasting. De fundering verliest haar draagvermogen en de woning kan deels scheefzakken.
Vooral huizen van voor 1970 die zijn gebouwd op veengrond of kleigrond hebben kans op verzakking. Deze woningen zijn vaak op houten palen gebouwd. Als de paalkoppen langdurig droogvallen, gaan ze rotten. Het huis verzakt, er kunnen scheuren ontstaan en herstel is noodzakelijk om in het pand te blijven wonen.
Als de fundering het huis niet meer goed ondersteunt, ontstaat er schade aan het pand zelf. Dat begint met scheuren in muren, klemmende ramen en deuren en scheve vloeren. Als de palen het huis niet meer kunnen dragen, kan het ook gevaarlijk worden. Muren en plafonds moeten dan worden gestut om instorten te voorkomen.
Kenmerken zijn: Scheve vloeren, vervormde deuren en ramen, scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren, maar ook hoogteverschillen tussen woning en de stoep. De meest veel voorkomende problemen zijn: Palenpest, paalrot, gebrek aan draagkracht, te hoge belasting en trillingen.
De fundering van een huis is essentieel voor de stabiliteit ervan. Als de fundering niet sterk genoeg is, beschadigd is geraakt door vocht, of niet diep genoeg in de grond is geplaatst, kan het huis zakken.
"Doorgaans staan woningen op veen- en kleigrond op palen, terwijl bij zandgrond vaker sprake is van fundering op staal. Zand is meestal geschikt voor fundering op staal, maar soms bestaat de bodem uit verschillende grondsoorten waardoor er bij dit type fundering ook verzakkingen optreden."
Wie betaalt mee? Als een huis gestut moet worden, is de gemeente daarvoor verantwoordelijk; die moet volgens de bouwregels de veiligheid hand-haven. Maar de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de fundering. In de praktijk kunnen veel mensen een nieuwe fundering niet betalen.
Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
Gemiddeld zijn de kosten van herstel tussen de €1.750,- en €2.000,- per m2 begane grond. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de situatie, specifieke wensen en economische omstandigheden. Als er een VVE (Vereniging Van Eigenaren) is, dan worden de kosten verdeeld volgens de verdeelsleutel in de splitsingsakte.
Scheuren in muren, scheve vloeren, klemmende deuren en/of scheefstand van uw pand zijn allemaal signalen die kunnen duiden op funderingsproblemen. Wanneer uw pand tekenen vertoont van een falende fundering, dan is funderingsonderzoek aan te raden.
Bijna 50% van alle vrouwen krijgt ooit in haar leven een verzakking (of prolaps). Niet elke verzakking behoeft behandeling. Als de klachten het normale dagelijkse functioneren beïnvloeden kan een behandeling uitkomst bieden.
Groot hoogteverschil met de buren
Huizen op palen rusten op diepere grondlagen, deze zakken dus niet mee. Het ontstaan van grote hoogteverschillen tussen woningen op staal (bijvoorbeeld bovenkant voordeur) kan een signaal zijn dat de woningen aan het verzakken zijn.
Een laag grondwaterpeil is een sluipmoordenaar voor huizen. Je ziet het niet en ineens klemt een deur of ontstaan er scheuren in de muur.” Het klopt dat dit soort schade niet onder de verzekering valt, bevestigt verzekeringsdeskundige Eelko van Dijk van Independer.
Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.
Bij een verzakking is het steunweefsel van de vagina onvoldoende stevig om de blaas, de baarmoeder/vaginatop of de darmen te ondersteunen. Vrouwen ervaren dan klachten van een 'balgevoel' (alsof er een balletje tussen hun benen zit), een zwaar gevoel, problemen met plassen of met ontlasten.
Als je een opstalverzekering afsluit, is je huis goed verzekerd. Maar let op, want bij de meeste verzekeraars valt de fundering van je huis niet onder de dekking en moet je dit apart meeverzekeren. Sluit je je opstalverzekering via Independer af? Dan is de fundering wel standaard meeverzekerd.
Funderingsherstel duurt minimaal 6 tot 8 weken. Soms is het moge- lijk om in je huis te blijven wonen tijdens het funderingsherstel, maar dat is niet altijd zo. Zorg dat als dat nodig is je tijdelijk onderdak hebt tijdens de werkzaamheden.
Een vaak gebruikte remedie om de bodem te verstevigen en op die manier de fundering te stabiliseren, is de injectie van hars in de bodem rondom de fundering. Dat is een geschikte oplossing voor funderingen die licht beginnen te verzakken.
Maandelijkse uitkering. U ontvangt een maandelijkse uitkering tot 100-jarige leeftijd. U mag de rest van uw leven in de woning blijven wonen zonder huur te betalen, ook als u ouder wordt dan 100.
De kosten voor funderingsherstel bedragen gemiddeld 54.000 euro tot zelfs 100.000 euro per woning. Funderingsproblemen kunnen op verschillende manieren hersteld worden. Een ervan is de tafelmethode. Hierbij wordt een betonnen vloer ingekast in de bestaande fundering en vervolgens op nieuwe palen gezet.
Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren '70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie.
Als de fundering niet meer voldoet aan de wettelijke eisen is de huiseigenaar verplicht de fundering te herstellen. Wanneer de veiligheid in gevaar komt dan kan de gemeente ingrijpen en het benodigde funderingsherstel op kosten van de eigenaren uitvoeren.
Eerst weer even een korte terugblik: Sinds 2014 stijgen de woningprijzen, nadat we in de periode 2008 tot en met 2013 een daling van in totaal ongeveer 20% zagen. Vanaf 2017 lag de stijging boven de 7% per jaar, met als uitschieter meer dan 15% in 2021.
In sommige delen van Nederland verzakken huizen wel 7 tot 10 cm per jaar. "We krijgen meldingen van mensen die inmiddels een trapje nodig hebben om hun huis in te stappen", zegt De Jong. "Dat speelt met name in het groene hart van Nederland.