Spitskool is hartstikke gezond. Deze kegelvormige kool zit boordevol vitaminen en mineralen. Uit 100 gram spitskool haal je al 86 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en zo'n 48 procent vitamine C. Daarnaast bevat spitskool veel vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd.
Spitskool is familie van de witte kool en heeft zijn naam te danken aan zijn spitse vorm. Het is een lichte koolsoort, die makkelijk te verteren is en sappig van smaak. Je kan spitskool onder ander gebruiken om te wokken, koken en stoven.
Waarom is spitskool goed voor je gezondheid:
Per 100 gram bevat hij maar liefst 86% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K en 48% van de ADH voor vitamine C. Vitamine K is van belang voor de normale stolling van je bloed en het sterk houden van je botten.
Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en is zeer divers te gebruiken. Doordat het ook rauw goed te eten is en licht op de maag valt, is spitskool een ontzettend veelzijdige groente.
Spitskool is supergezond
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
De vitamine C in gekookte spitskool is belangrijk voor een goede weerstand. En de vezels in spitskool stimuleren de spijsvertering.
Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
Spitskool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan eventueel ook, spitskool is dan wel korter houdbaar. Panklare (voorgesneden) spitskool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.
Spitskool is van mei tot en met maart uit Nederland verkrijgbaar.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Hoeveelheid eiwit in spitskool:
0,8 gram.
Bladgroenten, zoals kool, voorzien het menselijk lichaam van essentiële voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken en ons helpen gezond te blijven. Het wordt sterk aanbevolen voor sporters en mensen die willen afvallen, omdat het een caloriearm voedsel is. Volgens de USDA bevat 100 gram kool slechts 23 kcal.
Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten.
Daarnaast moet je opletten met kolen, zoals witte kool en spruitjes. Deze groenten zijn voor veel mensen gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een fikse uitdaging voor de spijsvertering. Dat manifesteert zich dan met vervelende symptomen als een opgeblazen gevoel, maagpijn en brandend maagzuur.