Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Wat is Sumak? Sumak is een mix van gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant. Deze plant groeit veel in het Middellandse Zeegebied. Sumak wordt veel gebruikt in de Irakese, Iraanse, Koerdische en Turkse keuken.
Alternatief voor sumak
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper. Deze vervangers zijn het beste om in plaats van sumak te gebruiken omdat ze die scherpte hebben waar sumak zo beroemd om is.
Sumak kun je vervangen door een klein beetje citroensap. Een scheutje citroensap op het laatste moment van je bereiding op je gerecht geeft een soortgelijk effect als sumak. Hierdoor krijg je ook die frisse smaak aan je gerecht!
Za´atar is een mengsel van gedroogde kruiden, sumak en geroosterd sesamzaad.
Is sumak gezond? Sumak wordt als gezond beschouwd vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, zoals flavonoïden en anthocyanen. Het is ook een goede bron van vitamine C en kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Sumak wordt gebruikt ter bevordering van de spijsvertering in sommige traditionele geneeswijzen.
Verstegen Sumak gemalen bestellen | Albert Heijn.
Sumak is gemaakt van een besje dat gedroogd en vermalen wordt: het donkerrode poeder wordt gebruikt zolas je citroensap gebruikt, als zure toets in gerechten, salades, met vis, vlees of in saus. Het is een vast onderdeel in de salade met knapperig platbrood fattoush, waarbij het over het vrood gestrooid wordt.
Je kunt beginnen met de basiskruiden die je in de meeste ras el hanout melanges aantreft, zoals kaneel, koriander en komijn. Daar kun je vervolgens gember, peper en kurkuma aan toevoegen. Andere alternatieven voor ras el hanout zijn baharat, garam masala, vijfkruidenpoeder en kerriepoeder.
Meng kaneel, koriander, nootmuskaat, kurkuma, kruidnagel, paprika, zwarte peper en komijn goed door elkaar en voila!
Nanami Togarashi, ook bekend als Japanse rode peper of Japans 7 kruidenpoeder, is een perfect ingredient om je sushi extra pit te geven. Gebruik de poeder bijvoorbeeld in een spicy tonijn maki of een spicy zalm maki. Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder.
Bereiding. Wanneer je de Za'atar mengt met olijfolie, krijg je za'atar-wu-zayt of zeit ou za'atar (zeit of zayt betekent olie in het Arabisch en olijf in het Hebreeuws). Dit mengsel wordt vooral gebruikt in combinatie met brood. Door het bijvoorbeeld mee te bakken op brood of als dip voor brood en groente.
Rhus glabra behoort tot de Anacardiaceae (pruikenboomfamilie). De plant komt van origine uit Noord-Amerika. Waar ze te vinden zijn op opengevallen plaatsen in het bos, rotsachtige en zanderige gebieden.In gebieden rond de Middellandse Zee is de soort ook te vinden.
oregano, piment, kaneel en nigella zaad worden veel gebruikt in de Turkse keuken. Ook vind je bij ons vind je Turkse kruidenmixen zoals kebab kruiden en baharat kruiden. Ontdek de lekkerste Turkse kruiden bij Voordeelkruiden en bestel ze vandaag nog.
Sumak is dieprood en smaakt een beetje zoals citrus: het heeft een friszure, kruidige smaak. Daardoor combineert sumak prima met kip, vis, lamsvlees, ui, yoghurt… Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe.
Sumac is gluten free. Sumac should be safe for patients with celiac and other gluten-related disorders.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Ras el hanout clean label wordt nogal eens verward met harissa. Alhoewel ook deze in stoofschotels wordt gebruikt en is samengesteld uit diverse kruiden en specerijen, is de smaak merkbaar anders. In harissa vind je namelijk geen gember en kaneel. Ook de Indiase garam masala is duidelijk anders.
Hoe smaakt vadouvan? Vadouvan heeft ongelooflijk veel aroma, en is dan ook een graag geziene smaakmaker bij diverse chefs. Het is een specerijenmengsel dat vooral vol zit met warme, enigszins rokerige smaken. Denk maar eens aan de geur van mosterdzaad, komijn, curryblaadjes en fenegriek.
Poison sumac bevat een giftige olie genaamd urushiol, die dermatitis veroorzaakt bij contact met de huid. Urushiol is te vinden in elk deel van de plant, behalve het stuifmeel. Raak het apparaat niet aan, vooral het giftige sap.
Wat is Ras el Hanout? Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel en wordt in veel Midden-Oosterse gerechten gebruikt. Vanuit origine bestaat Ras el Hanout uit een melange van de beste specerijen. Het kan dus per winkel verschillen waar het mengsel precies uit bestaat.
Za'atar is een kruidenmengsel dat voornamelijk bestaat uit sesamzaad, sumac, een snufje zout en een soort wilde oregano die ook een beetje naar tijm smaakt. Maak je het zelf? Dan voeg je er normale oregano en tijm aan toe. Maar je kunt er natuurlijk ook andere smaakmakers aan toevoegen.
Omdat baharat uit zoveel verschillende specerijen bestaat, is het niet eenvoudig het door slechts één specerij te vervangen – je krijgt dan altijd een minder complexe smaak. Je kunt kiezen voor een mix van bijvoorbeeld gemalen komijn, gemalen koriander en ook gerooktepaprikapoeder, of probeer eens garam masala.
Deze kruidenmelange uit het midden-oosten kenmerkt zich door ingredienten zoals sumac en tijm. heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor vlees.
Wat ook vrij standaard is, is dat Ras el Hanout niet pittig is. Sommigen gebruiken wel chilipoeder in hun mix, maar met mate, zodat de blend kruidig is, maar nooit pittig. Natuurlijk kun je Ras el Hanout gebruiken door typisch Marokkaanse gerechten, zoals een tajine, maar dat is echt niet per sé nodig.