Voor een normale vaat is zo'n 3 tot 4 ml van een goed afwasmiddel genoeg, dat is vergelijkbaar met een theelepel. En dus voor 1 pan slechts een druppel!
Schoonmaken: Dreft is ideaal om mee schoon te maken. Je krijgt er veel mee weg en zeker ook vettig vlekken krijg je hiermee weg. Wil je je bureau schoonmaken, je keukenkastjes, tafel, stoelen, nachtkastjes, wasbak, bestek la, spiegels? Pak gewoon Dreft.
In elke schaal met water heb je hoogstens één of twee spuiten afwasmiddel nodig om genoeg zeep te creëren om al je vaat mee schoon te krijgen. Indien je te veel toevoegt zal je enkel een onnodige strijd creëren tussen jou en al het overtollige schuim.
Op de verpakking van wasmiddelen staat geen houdbaarheidsdatum, dus je zou zeggen dat je middeltje niet bederft. Een gebruiker op het forum van het BNN/VARA-programma Kassa beweert dat vloeibaar wasmiddel na één jaar bederft. Dit zou voor ieder merk gelden.
U denkt misschien: "een beetje Dreft of ander afwasmiddel kan ook vast wel in de vaatwasser". Het resultaat is enorm veel schuim en bent echt nog een hele tijd bezig om al het schuim weer uit uw vaatwasser te krijgen. Gebruik dus altijd vaatwasmiddel voor uw vaatwasser.
Juiste dosering vaatwasmiddel
Op de verpakking van het vaatwasmiddel vind je advies voor de hoeveelheid vaatwasmiddel. Je hebt meestal 1 tablet nodig, die kun je eventueel doormidden breken als de vaatwasser niet vol is.
Dreft afwasmiddel Original Rose & Satin (383 ml)
Het afwasmiddel is zo mild dat het ook als handzeep gebruikt kan worden. De rijke formule zorgt er bovendien voor dat er een grote hoeveelheid zeepsop ontstaat, zodat u hiermee op een krachtige wijze uw vaat kunt schoonmaken.
Uit de test blijkt dat Dreft de allerbeste ontvetter is. Dat komt omdat de concentratie zeepdeeltjes tot 3 keer hoger ligt dan bij de andere merken. Voor hetzelfde resultaat kan je dus tot 3 keer minder afwasmiddel gebruiken. De bekende reclameboodschap klopt dus.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Afwasmiddel is doorgaans niet bijtend, maar zorgt er wel voor dat alle vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gebruik ook in dit geval niet te veel tijdens het maken van het sop, want anders dweilt u straks alleen maar met schuim.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Dreft is bijvoorbeeld heel handig om je polijstpads schoon te maken, je moet ze alleen heel goed uitspoelen daarna. Ook ander gereedschap kun je goed schoonmaken met afwasmiddel of allesreiniger. Ook applicator pads kun je laten weken in een sopje om de waxresten eruit te krijgen.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen. Dweil met de schoenpunt of de hand de hoekjes uit.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
De Beste uit de Test uit de test van maart 2018 is de Dreft Extra Hygiëne Eucalyptus die op zowel bij het reinigen van zetmeel als bij vet een 8 of meer scoorde.
Fairy en Dreft is hetzelfde merk. Voor sommige markten wordt het Fairy genoemd (Scandinavië, UK o.a.) en bijvoorbeeld in Nederland heeft het Dreft. We zullen het vanaf nu Dreft noemen maar op de fles kan het voorkomen dat er Fairy staat.
We vinden deze Dreft Platinum vaatwastabletten zeer goed schoon wassen en daarom krijgen ze de titel “Als beste getest”. Ze zijn wel bijna 2x zo duur als bijvoorbeeld de Finish vaatwastabletten, die naar onze mening de vaat net zo schoon maakt.
Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen. Bij schuimvorming of bij overgeven kan detergent in de luchtwegen raken. Dit kan ernstig hoesten en een longontsteking veroorzaken.
Afwasmiddel
Tenzij je een schuimparty in je huis wilt natuurlijk… Andere zepen zoals afwasmiddel en shampoo gaan namelijk heel erg schuimen door de hoge toeren van de wasmachine. Dit is trouwens ook niet al te best voor je wasmachine.
Doe vooral NOOIT afwasmiddel in je vaatwasser, tenzij je zin hebt een nieuwe te kopen. Het gevolg van dat scheutje afwasmiddel? Een vastgelopen vaatwasser vol met schuim. Hoe meer afwasmiddel je gebruikt, hoe meer schuim er ontstaat.