De Noordzeekrab wordt hoofdzakelijk gevangen met korven met vers aas (bijvoorbeeld horsmakreel, mul, poon …). De korven (soms tot 100 aan één lijn) zijn aan een boei verbonden en worden elke dag opgehaald. De helft van de Franse korvenvissers zijn geregistreerd in Bretagne, een derde in Normandië.
Onze tip voor de krabben: Lok ze met spek, want dat vinden ze blijkbaar lekker. Vergeet ze niet na afloop weer rustig terug te zetten. - Koop een bolletje touw, houten wasknijpers en een bakje spekjes. - Rijg een paar schelpen met een gaatje erin aan elkaar (dit vormt een gewichtje).
Je komt best aan bij de start van hoogwater, aangezien je dan de krabben het best kan vangen tussen de rotsen. Kom je aan bij laagwater, geniet je eerst van een picknickje op het strand en wat strandspelletjes.
Laat het water flink koken en voeg telkens een krab toe. Pak het achterlijf van de krab met een tang beet. Laat de krab in 5-7 min. gaar koken.
De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo'n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
Japanse onderzoekers hebben bij 29 kokoskrabben met een apparaat gemeten hoe hard ze konden knijpen. Uit die metingen bleek dat de krabben sterker worden naarmate ze groter worden. De maximale kracht waarmee de beesten kunnen knijpen was 3300 newton (336 kilo).
De meeste krabben zijn omnivoor en eten alles wat ze tegenkomen en hebben een gevarieerd menu van aas, planten, kleine kreeftjes, slangsterren en wormen zoals borstelwormen. Sommige soorten zijn herbivoor en eten uitsluitend planten, andere soorten filteren plankton uit het zeewater.
Ongeveer 500 - 600 gram in bruto gewicht. Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, €26,80 is de prijs PER KILO. Uw krab wordt afgewogen (en dan al dan niet gekookt) en heeft dus een individuele prijs.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.
Wat je nodig hebt is een krab hengel of stuk touw, een gewichtje (een moer) en een wasknijper. Verder heb je een puts of emmer nodig. Een visnet kan ook erg handig zijn om de krab op te vangen. Bind het gewicht en de wasknijper aan het uiteinde van het touw vast.
Prik de gehele krab op je haak en zet het vast met wat bindelastiek. De grote pelkrab snijden we met een schaar door midden en zetten deze op de haak. Bij het vast zetten met bindelastiek; doe dit voorzichtig, want je trekt het elastiek zo door de krab heen!! Succes gegarandeerd!
Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.
De beste manier om ze dan te vangen is om ze te lokken met iets eetbaars, dat je aan een krabbenhengel hangt. Een krabbenhengel kan je gemakkelijk zelf maken. De basis bestaat uit een touwtje en een stukje aas. Het touw moet geen vislijn zijn, een gewoon dikker touwtje werkt even goed, geen krab die daar naar kraait.
Smaak. Strandkrabben zijn klein, bestaan voornamelijk uit schaal en bevatten uiterst weinig vlees. Ze lenen zich wel zeer goed als basis voor soepen en sauzen. Bouillon van strandkrabben heeft een vergelijkbare toon als garnalenbouillon, maar minder zoet en met een zweem van peper.
Krabben vangen
Op 10 minuten fietsen van Buitenplaats Oudendijke ligt 't Koepeltje, een strandje aan het Grevelingenmeer. Kinderen vermaken zich hier met krabben vangen, schaaldieren zoeken of vissen. Het waterklimrek is een populaire attractie.
Bij veel soorten zijn deze krachtig genoeg om een kneep te geven die men nog lang zal heugen. Krabben zijn bij een confrontatie echter nooit gevaarlijk, ze kunnen geen zware verwondingen toebrengen en geen giftige stoffen toedienen zoals een aantal andere geleedpotigen.
Belangrijk daarbij is dat het erom gaat dat u zich bewust wordt van het krabben en niet dat u er al mee stopt. Daarom mag diegene die u erop attent maakt dat ook niet boos of streng zeggen. Het is belangrijk dat het op een vriendelijke manier gezegd wordt. Bijvoorbeeld: "Weet je dat je zit te krabben?".
Het zijn de rovers van de zee. Dood of levend, ze eten alles wat maar enigszins te nassen is: brokkelsterren, vis(jes), schelpdieren, kwallen en… andere krabben.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
De King crab is al gekookt en daarna in gevroren. Per poot weegt deze 300-350 gram en kunt u deze bij ons voor €31,95 verkrijgen.
De bekendste krabbensoorten die in het aquarium (eigenlijk in aquaterraria) gehouden kunnen worden zijn de zogenaamde vampierkrabben (goeosesarma) en de wenkkrabben (uca). De vampierkrab schaart zich onder de zoetwaterkrabben en kan dankzij zijn kleine lijfje perfect in een aquaterrarium gedijen.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Grijze garnaal (Crangon crangon) wordt maximaal 3,3 jaar oud, strandkrab (Carcinus maenas) 6 jaar, Noordzeekrab (Cancer pagurus) 9 jaar en Noorse kreeft (Nephrops norvegicus) 15 jaar.