Wantsen zorgen niet alleen voor overlast, maar kunnen ook nuttig zijn. Roofwantsen bijvoorbeeld richten geen schade aan gewassen aan. Deze worden soms zelfs ingezet om schadelijke insecten te bestrijden in de tuinbouw. Dit is een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
Alle wantsen hebben een zuigsnuit waarmee ze hun prooi uitzuigen: planten, zaden, andere insecten, of parasitair op andere dieren. De meeste soorten wantsen leven van plantensappen, maar een aantal soorten jaagt actief op andere insecten.
Vaak bijten ze op het gezicht vlak bij de ogen of lippen, vandaar de bijnaam "kissing bugs". Van de meer dan honderd soorten roofwantsen zijn er zo'n 12 die Trypanosoma cruzi overbrengen, de parasiet die Chagas veroorzaakt. Als deze wantsen eten, dan laten ze uitwerpselen achter waar mogelijk de parasieten in zitten.
De geur is erg intens en wordt door sommigen omschreven als afwasmiddel, maar dan met een bitterzoete ondertoon die de meeste mensen doet walgen. Bij jonge wantsen (nimfen) zitten die geurklieren op de rug, volwassen wantsen stinken aan de onderzijde van hun borststuk.
Hoe meer bloed de bedwants zuigt, hoe roder hij wordt. Het lijfje is plat en ovaal van vorm. De bedwants heeft zes poten (net als elk ander insect). Een bedwants kan niet springen of vliegen, alleen kruipen.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Kissing bugs zijn wantsen die de neiging hebben zich te voeden in het gezicht van de mens. Hiermee kunnen zij de ziekte van Chagas veroorzaken. Aan deze ziekte overlijden jaarlijks zo'n 20.000 mensen. Dit veroorzaakt een groot gezondheidsprobleem in Zuid-Amerikaanse landen.
De grauwe schildwants eet plantensappen en kleinere insecten. Als ze volwassen zijn overwinteren de schildwantsen, en daarvoor zoeken ze warme plekjes. Dat kunnen kieren en spleten in buitenmuren zijn, maar soms durven de wantsen zich ook binnen wagen. Vind je binnen een schildwants, zet ze dan gewoon buiten.
Wat te doen tegen wantsen in huis
En om te voorkomen dat deze terug geraken is het belangrijk om alle kiertjes goed te dichten en ook om ervoor te zorgen dat alles proper is in uw huis of firma. In het laatste geval is het ook nog mogelijk om speciale producten te gebruiken tegen uw wantsen in huis.
Ze kunnen wel flink stinken
Veel mensen zien de schildwants als een ongevraagde gast in huis, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. 'Het is een onschuldig diertje, maar ze kunnen wel flink stinken', vertelt Aukema. 'Als ze zich in het nauw gedreven voelen scheiden ze een vloeistof af en dat ruikt niet fris.
Hoe kun je bedwantsen krijgen? Je komt aan bedwantsen door in een besmette kamer te logeren. De beestjes in bed kruipen op een gegeven moment ook ongezien in koffers. Eenmaal thuis pak je je bagage uit en verspreidt de bedmijt zich langzaam naar allerlei ruimtes, maar vooral naar kamers waar bedden staan.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Het komt vaak voor dat er meerdere kleine bultjes op een rij zitten. Een bedwantsen beet is zodoende betrekkelijk makkelijk te onderscheiden van een muggenbeet. Hoe vaak een bedwants bijt verschilt per situatie. Indien het diertje niet verstoord wordt tijdens zijn beet, bijt hij mogelijk maar één of twee keer.
Ze bijten, zuigen bloed, wat zorgt voor huiduitslag en jeukende bultjes. Vermoed jij bedwantsen in je slaapkamer? Kom dan meteen in actie. Bedwantsen gaan namelijk niet uit zichzelf weg, maar planten zich juist razendsnel voort.
In de (kleding) kast
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Waar verstoppen bedwantsen zich? Bedwantsen verbergen zich voornamelijk in de zomen van matrassen, in kieren van het bedframe, achter de bedombouw (vooral bij het hoofdeinde) en bij plinten. Een flinke plaag gaat vaak gepaard met een donkere of zwarte verkleuring van de matras door de uitwerpselen van de bedwantsen.
Je kunt niet ziek worden van bedwantsen, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Ze bijten en ze veroorzaken jeuk. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten. Bedwantsen zijn lastig te bestrijden.
Bedden en matrassen kunnen met een stoommachine worden behandeld. Een andere manier om bedwantsen te bestrijden is door middel van een hittebehandeling. Temperaturen hoger dan 45°C gedurende een half uur, doden alle stadia van de bedwants.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
De snelheid waarmee bedwantsen zich verspreiden hangt af van een aantal factoren zoals de beschikbaarheid van eten (in dit geval bloed) en een gunstige omgeving om zich te nestelen. Maar als de omstandigheden gunstig zijn, kan het erg hard gaan: één enkel wijfje kan tot 500 eitjes leggen in 2 maanden tijd.