Witte worst, ook wel witte pens of 'boudin blanc' genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Witte worst is eigenlijk een bereiding met mager wit vlees, melk, eieren, room, boter en vet. Het geheel gaat in de cutter en wordt op smaak gebracht.
De hagelwitte pensen zijn gemaakt van wit brood, geweekt in melk en ei. En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Runderpens komt van de binnenkant van een van de vier magen van de koe. Pens (wat ook van andere dieren kan komen) wordt over de hele wereld gegeten en is in veel keukens een belangrijk ingrediënt.
De witte pens is een Luikse specialiteit. Het is een vleesbereiding van gehakt wit vlees dat met Luikse marjolein gekruid wordt en in een darm wordt gestopt. De worst wordt nadien in water gekookt. De pens wordt warm of koud gegeten, soms in de pan of op de barbecue gebakken.
Kan je witte pens koud eten? Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
Pens is goed voor de darmflora en bevat veel natuurlijk probioticum. Sommige honden kunnen er echter diarree van krijgen dus eerst even uitproberen met een kleine hoeveelheid.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
Een ander voordeel van pens is, dat het de perfecte Calcium : Fosfor verhouding bevat voor onze honden. Het bevat ook de juiste hoeveelheid van het essentiële vetzuur Linolzuur. Voor honden die moeite hebben met verteren, is boekmaag om mee te starten nog wat mooier dan pens.
Bloedworst bevat 386 kcal, 12,4 g eiwit, 8,5 g koolhydraten en 32,6 g vet per 100 gram. Het zal je misschien verbazen maar er zitten meer onverzadigde dan verzadigde vetten in bloedworst. Het mineralengehalte is vrij hoog. IJzer springt eruit maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk.
Bloedworst, zwarte pens, beuling… in de volksmond wordt er altijd hetzelfde mee bedoeld: een worst van bloed en varkensvlees in een varkensdarm. Afhankelijk van de streek wordt de ene benaming net iets meer gebruikt dan de andere.
In Keulen wordt de worst traditioneel gegeten met gesmoorde uienringen en heet dan Keulse kaviaar (Kölscher Kaviar). Soms eet men de worst en uienringen rauw, maar dat is minder.
Portie = 150 g.
Hierbij gaat het meestal om die van de koe en hij moet lang worden gekookt wil je het kunnen eten. De smaak van het vlees is heel romig en zacht, en is niet te vergelijken met de sterke smaak van bijvoorbeeld lever of niertjes. Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak.
De functie van de pens is opslag van het ruw voer, menging van de inhoud ter onder steuning van de fermentatie en absorptie van de fermentatieproductie, met name de vluchtige vetzuren. De pens en de netmaag worden vaak als een geheel beschouwd en de samentrek kingen van deze voormagen zijn ook aan elkaar gekoppeld.
De hagelwitte pensen zijn gemaakt van wit brood, geweekt in melk en ei. En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Een hond die brokken krijgt kun je okk gewoon rauwe pens geven, juist wel, er zit geen bot in oid dus dat verteerd wel. Hier krijgt de hond vers en 1 maal daags eten, dus 1 keer per week krijgt hij ipv compleet eten, gewoon pens. Als je je hond 2 keer daags eten geeft kun je gewoon een maaltijd vervangen met pens.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
100 g bevat 245 calorieën.
Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
Weet dat een bloedworst al is voorgekookt: je kan hen dus gewoon rauw eten. Laat een bakbloedworst 5 minuten zachtjes bakken aan elke kant.
Er zit 32,6 gram vet in 1 plak (100 gram) bloedworst, waarvan 11,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.