Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Geen malariapillen nodig in Mexico
Malaria komt alleen in het grensgebied met Guatemala, in het zuiden van Mexico sporadisch voor. Het is niet nodig om hier medicijnen voor in te nemen; muggenwering is voldoende. De rest van Mexico, inclusief de provincie Yucatan en Cancún, is malariavrij.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode.
Zuid-Afrika met kinderen
Een zeer groot deel van Zuid-Afrika is malariavrij en dus wat malaria betreft één van de veiligste landen in (zuidelijk-)Afrika voor kindvriendelijke reizen.
Zwanger naar Zuid-Afrika of zwanger naar Marokko
Er zijn grote delen van Zuid-Afrika welke je kunt bezoeken zonder malariapillen te slikken zoals de Tuinroute. Bovendien zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika goed. Dit maakt het ook een heel geschikt land om te bezoeken als je zwanger bent.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. In Nederland kun je niet besmet worden met malaria. Mensen die terugkomen uit een warm land kunnen wel de parasiet meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.
Om malaria te voorkomen is het belangrijk om (sommige) malariatabletten ten minste 4 weken door te slikken na het verlaten van het malaria gebied. Voor profylaxe die aangrijpt op de ontwikkeling van de parasiet in de lever geldt een kortere periode.
Symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel. Infectie met P. vivax of P. ovale wordt gekenmerkt door om de 48 uur terugkerende koortsaanvallen (malaria tertiana; derdedaagse koorts), terwijl infectie met P.
Een infectie met een van deze parasieten leidt tot verschillende ziektebeelden. Malaria tropica is hiervan het meest gevaarlijk en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen zijn minder gevaarlijk, maar kunnen na maanden tot enkele jaren nog wel koortsaanvallen veroorzaken.
Draag kleding die uw huid bedekt: als dat kan lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. 's Avonds tegen malariamuggen, overdag tegen andere muggen. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen, enkels en voeten) in met DEET. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt.
Over malaria
De behandeling van malaria hangt af van de ernst en het soort Plasmodium parasiet. Bij tijdig en correct ingestelde en ingenomen behandeling is er bijna altijd definitieve genezing, zonder risico op herval.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Malaria (de plasmodium-parasiet) wordt in het nog niet besmette menselijke lichaam geïnjecteerd via het spuug van de malariamug. De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Malariamiddelen om malaria te voorkómen
Informeer daarom voor vertrek bij de GGD of uw huisarts of u malariamiddelen nodig hebt en welke in uw geval het beste zijn. Voorbeelden zijn chloroquine, hydroxychloroquine, mefloquine, proguanil en proguanil in combinatie met atovaquon.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kaapstad een veilige stad waar de meerderheid van de mensen geen problemen ondervinden. Maar net als in elke andere grote stad zijn moet je een paar voorzorgsmaatregelen wanneer je op ontdekkingstocht gaat in deze prachtige regio. Loop niet te koop met dure juwelen.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Incubatietijd: Verschilt per parasiet, meestal 12-17 dagen. Besmettelijke periode: Verschilt per parasiet, vanaf 4 -15 dagen na infectie is mens besmettelijk voor mug, tot weken erna. Preventie: Algemene preventieve maatregelen en chemoprofylaxe bij bezoek aan malaria-endemisch gebied.
Malaria in Mexico. Malaria komt alleen in het zuiden van Mexico voor (Grensgebied met Guatamala: Chiapas en Oaxaca). Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Mexico? Meld u dan bij Thuisvaccinatie aan via de onderstaande knop.