Er zit 8,3 gram vet in 1 voor snee (40 gram) makreel in olie, waarvan 1,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Goed voor het immuunsysteem
De voedingsstoffen in makreel versterken het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren kunnen kleine ontstekingen in het lichaam neutraliseren. Daarnaast versterken de vitamines en mineralen in makreel het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Het betreft daarbij gezonde vetten die een mens nodig heeft. Makreel leeft in grote scholen waardoor de vangst op zee grootschalig gebeurt. Mede daardoor kan de vis betrekkelijk goedkoop worden geleverd. Makreel smaakt uitstekend zowel gebakken als gerookt, waar velen de voorkeur aan geven.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12.
Verboden. Vette vissoorten zoals sardines, makreel, haring, paling, ansjovis, sprot, tonijn, zalm. Ingeblikte vis, gerookte vis. Gemarineerde vis zoals rolmops, pekelharing.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Bij makreel kun je rekenen op 200 tot 250 gram vis per persoon.
Er zit 32,2 gram vet in 1 stuk (180 gram) makreel, vers, waarvan 7,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten. Er zijn visoliecapsules op de markt met EPA en DHA.
Vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring, is echt een superfood. Het is rijk aan gezonde vetten, vooral omega 3-vetzuren, en die zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Ze houden je huid dik, soepel en gehydrateerd. Bovendien werken omege-3-vetzuren ontstekingsremmend.
Als je blikvis niet mee wilt koken, bakken of braden in een gerecht om de structuur te behouden, maar de vis wel warm wilt eten, leg je het blikje 2 minuten in kokend water. Voilà! Warme vis, recht uit blik.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.