Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Tips om maden in huis te voorkomen
Gooi vlees dat over de datum is weg. Zorg ervoor dat je vuilnisbak goed afgesloten is. Maak de vuilnisbak regelmatig schoon. Zorg ervoor dat er insectennetten voor de ramen en deuren bevestigd zijn.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.
Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan. Zout strooien kan ook. Maden kunnen niet tegen zout en zullen net als slakken smelten.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Water & azijn
Meng gelijke hoeveelheden water en witte azijn in een sprayflesje. Bespuit je container rijkelijk wanneer hij leeg is. Maden hebben er een hekel aan, zullen sterven én minder snel terugkomen.
Ze komen voornamelijk voor in slaapkamers, waar ze zich verstoppen op kleine plekken, zoals schroefkoppen en stopcontacten. Eens per week komen ze 's nachts tevoorschijn voor een 'bloedmaaltijd', bij de mensen die liggen te slapen.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
De chloordampen zijn ook nog eens schadelijk voor mens en dier. Wanneer je chloor over maden giet dan gaan ze hier dood aan. Het antwoord is dus: ja, maden gaan dood van chloor.
Een goedkope en efficiënte maden verdelger is bleek. Ook kunnen de maden niet goed tegen licht. Mocht je last hebben van maden in een container gooi er dan wat bleek op en laat de deksel van de container open. Een andere manier is bestrooien met zout.
De meeste maden voeden zich gedurende drie tot maximaal zeven dagen. Wanneer het je lukt om de volwassen vliegen uit huis te krijgen dan zal een madenplaag niet langer dan maximaal 30 dagen duren. Dit is de periode van eitje tot volwassen vlieg.
Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Een vies verhaal misschien, maar maden kunnen veel eten en groeien hierdoor dus ook snel. De geur die maden verspreiden is penetrant (ammoniak-achtige geur) en alleen om deze reden wil je er al alles aan doen om maden uit de container weg te houden.
De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot.
Die maden in de groenbak, zijn dat larven van vliegen? Maden in jouw container zijn inderdaad larven van vliegen, vaak van de huisvlieg of de bromvlieg. De vlieg legt eitjes in de groenbak, liefst op rottend voedsel.
Maden bij konijnen zijn te herkennen aan kleine, bewegende, wormachtige, witte maden in de vacht op het achterwerk. Maden op een konijn zijn vaak moeilijk te zien, omdat ze onder de vacht op de huid zitten. Als u maden ziet bij uw konijn, dan is de besmetting vaak al erger dan u denkt.
“Als je doorspoelt, is de kans erg klein dat de bewuste dieren terugkomen, ze moeten dan een te lange weg afleggen.” Of je met doorspoelen voorgoed van alle larven afraakt is daarentegen niet zeker. “De larven worden na verloop van tijd vliegen in de septische put, en die leggen opnieuw eitjes.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Kom je toch nog maden tegen? Gooi daar dan kokend water overheen om ze te doden. Een andere manier om maden te doden, is door zout over je terras te strooien. Maden zullen hiervan uitdrogen.
„De maden bijten niet”, verzekert Cazander. „Al kriebelen ze wel en voelen patiënten soms pijn. Maar met paracetamol erbij is het prima te doen.” Ondanks de toegenomen bekendheid bestaat er bij artsen nog heel wat weerstand tegen madentherapie.
Myiasis is komt voornamelijk voor in de zomer en zien we meestal bij het konijn. Het kan echter ook bij hond, kat en elk andere diersoort voorkomen.
Fruitvlieg ( Drosophila Melanogaster )
In huishoudingen komen ze ook vaak op flessen met restjes melk , bier, frisdrank of wijn af en zelfs op ketchup, jam of azijn. Fruitvliegjes leggen hun eitjes direct in deze stoffen. Soms dezelfde dag nog komen de maden al uit en boren zich direct in het voedsel.