Een zager is een tot 2 decimeter grote worm welke in het zand van de zeebodem leeft. Ze worden als aas bij het vissen gebruikt en worden dan uitgestoken. Tegenwoordig worden zagers ook gekweekt.
Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten! De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden.
Zeepieren leven in zandbodems van fijn tot middelfijn zand met 1-15% slib. De hoogste dichtheden van 20-70 dieren per m2 worden gevonden in het getijdegebied met de zand- en slikplaten, zoals deze in de Waddenzee en Ooster- en Westerschelde voorkomen.
Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!
zijkanten. Aan de kop heeft hij (zeker de grotere kunnen bijten) een paar kaken ziten. Verpakt per ons. Afhankelijk van de gemiddelde lengte zullen dit er +/- 25 zijn.
Steekzagers kosten bij ons € 40,- per kilo, de minimale afname is per ons. Slikzagers kosten bij ons € 70,- per kilo, de minimale afname is per ons.
Tip 12: Let op de getijde
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
De eerste tijd ongeveer 1x14 dagen de kranten verschonen omdat vocht van het aas in de krant gaat zitten. Daarna kan je ze maanden bewaren. Het is beter dan invriezen, er blijven alleen nog maar taaie vellentje over wat je toch nog goed op de haak krijgt, en door het drogen gaat er niets van de ingewanden verloren.
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
Door het pieren zouten (inzouten) worden de pieren of zagers wel iets kleiner en veel taaier. Ze verspreiden ook een, (vooral voor schar dus) aantrekkelijke geur en bovendien blijven ze beter op je haak zitten. De ingezouten pieren en zagers blijven echt maanden goed.
Mocht je geen zin of tijd hebben dan kan je zeepieren en zagers in vrijwel iedere hengelsportwinkel aan de kust kopen. En wat betreft de vangsten: zeepieren en zagers zijn bij vrijwel alle zeevissen in trek. Je vangt er onder andere platvis, gul, wijting, pollak en zeebaars mee.
LEVEND ZEEAAS EN SPECIAL BEWERKT LANG HOUDBAAR ZEEAAS
Verse zeepieren : Wanneer U grote of kleine zeepieren wilt bestellen kunt u dit aangeven bij vraag op het einde van U bestelling als U niets invult leveren wij de normale maat zeepieren ongeveer 250 per kilo.
Het spitten mag niet geschieden op begroeide schorgebieden en zeegrasvelden. Het machinaal winnen van zeeaas op schorren en droogvallend intergetijde gebied is verboden. De spitlocaties mogen uitsluitend via de bestaande dijkovergangen, schorpaden en/of per boot worden benaderd.
Een zager is een tot 2 decimeter grote worm welke in het zand van de zeebodem leeft. Ze worden als aas bij het vissen gebruikt en worden dan uitgestoken. Tegenwoordig worden zagers ook gekweekt.
Voor het bevestigen van zeepieren en zagers op de haak is een aasnaald gemakkelijk. Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen.
vogels , krabben en vissen en zagers. De zeepier leeft van algen, afval en kleine wormpjes wat het tegenkomt.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Recreatieve visserij
Zoals verwacht geldt voor de sportvisserij op zeebaars een bag limit van 2 vissen (minimummaat: 42 cm) per dag tot en met november 2021.
De makreel is in de zomermaanden vanaf de kust te vangen, maar slecht op bepaalde plaatsen en tijd. Op stekken die aan diep water grenzen, pieren die ver in zee steken en havenhoofden maak je veruit de beste kans. Als de makreel op de kust is staan op die plaatsen de vissers dan ook vaak schouder aan schouder.
“Steek een geultje van zo'n 1,5 tot 2 meter breed af, waarbij je het afgestoken slik aan weerszijden van de geul deponeert. Dit om te voorkomen dat de pieren en/ of zagers zich snel weer te- rugtrekken in het zand. Gooi het slik gerust ook wat harder neer, zodat de 'kluit' uit elkaar valt.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Grofweg van mei tot november kun je langs de Nederlandse kust achter de zeebaars aan – augustus, september en oktober zijn overigens wel de absolute topmaanden. Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.