Zeldzame eikelmuis bijna uitgestorven: 'Nog maar 150 in Limburg' Er lopen nog maar 100 tot 150 eikelmuizen rond in Zuid-Limburg en dat maakt het beestje tot het meest bedreigde knaagdier van Nederland. De eikelmuis in Nederland is zelfs nog meer bedreigd dan de reuzenpanda in China. "Bijna niemand kent het beestje."
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven. Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. Ook deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk. Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Jaren geleden, toen ons land nog een stuk minder dichtbevolkt was, leefden er meer wilde grote zoogdieren in ons land. Dieren die je nu alleen tegenkomt op een vakantie in het buitenland - zoals wolven, elanden, lynxen en bruine beren - konden toen prima uit de voeten in Nederland.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
Dodo, mammoet, trekduif, Pyreneese steenbok, Tasmaanse tijger… De lijst van dieren die door menselijk toedoen uitstierf is beschamend lang. Die fout willen sommige wetenschappers terugdraaien.
De megalodon kon zijn bek twee meter opensperren om een prooi te doden. Waarschijnlijk waren prooien snel dood, want de Megadolon had tanden net zo groot als een mensenhand. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer bang te zijn om een megalodon tegen te komen. Deze diersoort is 1,5 miljoen jaar geleden uitgestorven.
Een Rode lijst is een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dit wordt bepaald op basis van zeldzaamheid en/of negatieve trend. De lijsten worden periodiek vastgesteld door de Minister van Economische Zaken.
Oorspronkelijk kwam de Tasmaanse tijger volop voor in Australië en op Nieuw-Guinea, maar in de afgelopen eeuwen was er alleen op Tasmanië nog een buidelwolfpopulatie. Daar verdween het dier uiteindelijk ook, doordat boeren op de Tasmaanse tijger joegen om hun schapen te beschermen.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
De dodo, die in de vroege 16e eeuw voor het eerst door westerse kolonisten ontdekt werd, is waarschijnlijk de bekendste uitgestorven vogel die er bestaan heeft.
Tegen de mens kon de dodo helaas niet op, maar duizenden jaren eerder overleefde hij wel een natuurramp. In 2007 ontdekten wetenschappers op Mauritius namelijk dat het er 4200 jaar geleden extreem droog was. De meren op het eiland vielen droog en de dieren hadden enorme dorst.
Het waren niet de mensen zelf maar voornamelijk de dieren die ze meenamen die een desastreus effect hadden op de dodo. Met name ratten en varkens richtten een ware slachting aan onder de dodo's, in het bijzonder hun eieren en jongen.
Naast de roedel zijn er waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Midden-Veluwe en Zuidoost-Veluwe. Daarnaast is er veel activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland.
In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld in Zuid-Limburg gezien en mogelijk enkele decennia later, in 1897, nog eentje bij Heeze in de provincie Noord-Brabant. Door intensieve vervolging was de wolf eerder al uit grote delen van Nederland verdwenen.
De lynx (Lynx lynx) is de grootste katachtige van Europa. Het is onduidelijk of de soort vroeger in Nederland voorkwam, maar waarschijnlijk is het wel. In de laatste decennia is de soort meerdere malen 'geclaimd' in Limburg, maar 'harde' bewijzen ontbreken. Hooguit zou een zwervende lynx gesignaleerd kunnen zijn.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
De ili pika laat zich niet snel zien, maar onlangs is het gelukt om het zeer zeldzame zoogdiertje voor het eerst in 20 jaar op camera vast te leggen. Er leven nog maar 1.000 exemplaren van deze diersoort in China.