Het invriezen van jus die gemaakt is met hulp van een pakje of zakje, raden we af. Daar kunnen ingrediënten inzitten waardoor de jus na het invriezen en ontdooien snel kan bederven, of waardoor de textuur sterk veranderd. Kant en klare jus kun je dus beter gewoon niet invriezen.
Misschien maak je weleens stoofvlees, of een rollade klaar in de oven, meestal heb je jus over, maar is al het vlees en groente al op. Hoe zonde is dan om die heerlijke jus dan maar gewoon weg te gooien!? Je kunt je jus ook gewoon bewaren in de vriezer.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Juspoeder: Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Want als de saus ontdooit is, raden we opnieuw invriezen af. We hebben het hier wel over zelf gemaakt saus. De meeste kant en klare sauzen kunnen niet goed tegen invriezen, maar dat hangt dus van het merk en de soort saus af.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Sinaasappelsap invriezen kan als je versgeperst sap over hebt en je het langer wilt bewaren. Vul een fles voor twee derde met het sinaasappelsap en plaats de fles in de vriezer. Het sap blijft op deze manier 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvries.
'Sinaasappelsap net zo slecht als cola' 's Ochtends een verse jus bij het ontbijt is niet per se gezond, zegt de Gezondheidsraad. In de vandaag uitgebrachte 'Richtlijnen goede voeding' staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina, is te lezen op de website van Milieu Centraal. Oké, duidelijk. Je bakvet mag dus gewoon bij het gft-afval.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gebakken aardappel: opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Jus: opwarmen met een beetje water in de pan, af en toe roeren.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Sinaasappelsap invriezen kan als je versgeperst sap over hebt en je het langer wilt bewaren. Vul een fles voor twee derde met het sinaasappelsap en plaats de fles in de vriezer. Het sap blijft op deze manier 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvries.
Citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel kun in partjes of schijfjes middels de vriezer een langer leven geven. Wel eerst even in een bakje stoppen. Tip: gooi ze in je glas drinken.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.