Men moet met documenten aantonen dat je nog niet getrouwd, weduwe, weduwnaar of wettig gescheiden bent. De ondertrouw gebeurt in de woonplaats van bruid of bruidegom naar keuze, maar in dezelfde gemeente als waar de huwelijksvoltrekking zal plaatsvinden. De ondertrouwgegevens worden publiek bekend gemaakt.
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
In ondertrouw gaan is gratis. Wel moet je in sommige gemeenten alvast de kosten voor de burgerlijke stand aftikken. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor de huwelijksvoltrekking, de locatie (wanneer je trouwt in het gemeentehuis), het aanwijzen van een locatie voor één dag en het trouwboekje.
Het nieuwe ondertrouw: melding voorgenomen huwelijk
Let op: het blijft net als vroeger wel verplicht om minimaal 2 weken (en bij sommige gemeenten 6 weken) voor de huwelijksdatum deze plannen officieel te melden. Good to know: de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig!
Wat is ondertrouw? Ondertrouw – ofwel voorgenomen huwelijk – is een gemeentelijke registratie waarin de gemeente controleert of jij en je partner voldoen aan alle eisen om te kunnen trouwen, in ondertrouw gaan is dus verplicht.
De ondertrouw gebeurt in de woonplaats van bruid of bruidegom naar keuze, maar in dezelfde gemeente als waar de huwelijksvoltrekking zal plaatsvinden. De ondertrouwgegevens worden publiek bekend gemaakt. Tot de dag van het huwelijk kan iedereen verzet tegen het huwelijk aantekenen.
Op een identiteitsbewijs kun je de volgende letters tegenkomen: e/v, p/v of w/v. Dit staat voor “echtgenoot van”, “geregistreerd partner van” en “weduwe van”. Als er e/v staat, dan weet je dat iemand op het moment van uitgifte getrouwd is.
Ondertrouw cadeautjes geven
Sommige cadeaus zijn gewoon mooi, zoals horloges, mooie ringen en andere sieraden of lekker parfum. Anderen zijn sexy: lingerie, een nachtje weg… En andere cadeaus zijn gewoon heel gezellig!
Voor een geboorte, adoptie, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap of overlijden? Dan kunt u bij de Nederlandse gemeente waar de akte is opgemaakt, een afschrift of uittreksel aanvragen. Om uw afschrift of uittreksel buiten Nederland te gebruiken, is vaak legalisatie nodig.
Dit kan in elke gemeente. U heeft geen getuigen nodig. Wel betaalt u hiervoor kosten.
Als u op maandagochtend trouwt, is het gratis.
Bruidsdagen = De bruidsdagen is de periode tussen aantekenen (ondertrouw) en het feitelijke huwelijk. In deze periode wordt de bruiloft georganiseerd.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
Huwelijk doorgeven aan de belasting
De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Sinds 1897 is er een wet die het aanbieden van een gratis huwelijk verplicht stelt aan gemeenten. Gemeenten mogen volgens die wet geen bruidsparen uitsluiten van een gratis huwelijksceremonie: een inkomenstoets of het uitsluiten van inwoners uit andere gemeenten is niet toegestaan.
U kunt via MijnOverheid.nl controleren met welke gegevens u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Alleen u kunt uw persoonlijke gegevens kan bekijken via MijnOverheid. Uw gegevens zijn alleen toegankelijk, nadat u heeft ingelogd met uw DigiD.
De volgende personen kunnen dit aanvragen: uzelf;een gemachtigde;een andere belanghebbende (echtgenoot of erfgenaam).
Het is nog steeds nodig om minimaal twee weken voor de bruiloft de gemeente in te lichten. Al hoef je daar nu niet meer voor naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar kun je dit gewoon online doen. Wel zo makkelijk. We noemen dit de huwelijksaangifte of de melding van voorgenomen huwelijk.
Wilt u gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan legt u eerst een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap af. Dit heette vroeger 'ondertrouw'.
De verloving is de officiële aankondiging van een intentie om te trouwen. Door het huwelijksaanzoek te aanvaarden, uiten beide partners hun wil om samen te trouwen. Een verloving is daarom niets meer dan de beslissing om met elkaar te trouwen, die meestal publiekelijk (niet in het geheim) wordt aangekondigd.
Tussen de melding en het huwelijk of partnerschap zit minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar. Doe uw melding dus ruim op tijd. U geeft bij uw melding door wie uw getuigen zijn. U hebt samen minimaal 2 en maximaal 4 getuigen.
Ook is trouwen nog niet nodig om een verblijfsvergunning 'verblijf bij partner' aan te vragen.